У кожної сфери діяльності – від збройних сил до світу мистецтва – є власна мова. Технічні терміни або звичайні фрази, використовувані в будь-якому середовищі, можуть здивувати і навіть збентежити людини, вперше їх почув.

Ви не знаєте, що таке «ведмідь у повітрі» для водія вантажівки? Або про що говорить будівельник, коли у нього «все шляхом»? Не хвилюйтеся! Цього не розуміє ніхто на світі. Це арго – секретний мову професіоналів.

Те ж саме можна сказати і про світ алкоголю. Різноманітність напоїв і коктейлів може запаморочити вам голову не тільки своїми градусами. Ось кілька термінів барменів, які дозволять вам зробити правильний замовлення.

Зміст

  • 1 Аперитив / Дижестив
  • 2 З льодом
  • 3 З твистом
  • 4 Охолоджений
  • 5 Маддл
  • 6 Чистий
  • 7 Брудний
  • 8 Вірджін (безалкогольний)

Аперитив / Дижестив

Ці поняття говорять про те, в який час подавати напій. Аперитиви подаються до їжі, вони покликані стимулювати апетит. Зазвичай це сухі, а не солодкі напої. Аперитивом може бути джин або вермут.

А ось дижестив замовляють після їжі, він допомагає травленню. Зазвичай це солодкі напої – бренді або портвейн.

З льодом

Один з найбільш поширених термінів. Він каже бармену, що ви хочете напій, налитий у невисокий склянку з кубиками льоду. Ви можете вибрати напій з льодом або без – це питання переваг. Пам’ятайте, що деякі напої втрачають свій смак при розведенні, так що замовляючи напій з льодом, порадьтеся з барменом, чи варто це робити.

З твистом

Багато хто вважає, що фрукти тільки прикрашають коктейль, однак вони ще і надають йому смак. Шкірку лимона нарізають спеціальним інструментом і поміщають в напій або на крайку келиха – це називається «з твистом».

Охолоджений

Це варіант між чистим напоєм і напоєм з льодом. Напій змішують з кубиками льоду, щоб добре охолодити, а потім лід прибирають. Це призводить до того, що напій стає холодним, а його смак не розбавляється тане льодом.

Маддл

Якщо ви бачите, що бармен озброюється товкачем (маддлером), не дивуйтеся. Він просто збирається додати в коктейль розім’яті фрукти або трави. Прикладом такого коктейля є всім відомий мохіто. При розминанні з фруктів і трав виділяється сік і ефірні олії для посилення смаку.

Чистий

Без льоду, без води, без змішування – ось що ви отримаєте, замовляючи чистий напій. Багато вважають, що деякі сорти бренді і скотча найкраще розкриваються при кімнатній температурі, тому замовляють їх чистими. Будь-який напій, замовлене в чистому вигляді, потягують, а не перекидають залпом, як це люблять показувати у фільмах.

Брудний

Брудний напій не означає, що вам наллють в забруднений келих. Зазвичай це означає, що до мартіні додають барні оливки, сік яких робить напій каламутним і додає йому солонуватий смак.

Верджін (безалкогольний)

Ви за кермом і будете розвозити по домівках всіх друзів після вечірки? Замовте безалкогольний коктейль. Він може бути зроблений на основі соку. Тільки ніколи не замовляйте безалкогольну Куба Лібре!