Печиво АНЗАК (Anzac Biscuits)— смачне вівсяне печиво солодке, дуже популярний в Австралії та Новій Зеландії.
Рецепт цієї випічки має вікову історію і бере початок з часів Першої світової війни, коли був створений Австралійський і Новозеландський Армійський Корпус (АНЗАК).
Існує кілька версій походження цього печива. За однією з них, його создательницами стали австралійські і новозеландські жінки, які відправляли посилки своїм чоловікам на фронт. Завдяки своєму складу це печиво чудово переносило тривалу транспортування морем, що і зробило його таким популярним.
За іншою версією, його придумали самі солдати з тих інгредієнтів, які у них були. Особисто мені цей варіант здається трохи важко здійсненним.
Також є припущення, що печиво АНЗАК — це варіація шотландської вівсяного коржа, результат впливу шотландської імміграції в Австралії та Новій Зеландії.
А нещодавно я дізналася, що існує і четверта версія — деякі джерела стверджують, що це печиво продавалося на батьківщині солдатів на всяких публічних заходах, а кошти від продажу йшли на підтримку військових дій, у яких брав участь АНЗАК.
Інгредієнти:
Склянку борошна (склянка 250 мл)
Стакан вівсяних пластівців
Стакан тертого кокоса
¾ Склянки коричневого цукру
125 г несолоного вершкового масла
2 ст. л. світлої патоки
2 ст. л. гарячої води
1 ч. л. соди
Духовку розігріти до 160 С.
Змішати всі сухі інгредієнти.
У невеликому сотейнику розтопити масло з патокою і додати розведену в гарячій воді соду. Маса збільшиться в об’ємі в два рази, тому будьте обережні!
Влити рідку суміш в сухі інгредієнти і перемішайте.
Далі столову ложку суміші скачайте в кульку (тісто не особливо зручний в роботі і може кришитися). Покладіть на вистелений пекарської папером деко і злегка притисніть. Печений виходить штук 25 — 30.
Випікати 10-15 хвилин, в залежності від духовки. Печиво на дотик дуже м’яке, але після остигання воно затвердіє.
Приємного апетиту!