Знову порядок. Знову все можна робити на автоматі. Хоча б рутину у всякому разі.
Ну, так хоча б здається з ранку…

Ранок як завжди. Фрукти – грейпфрут, сливи, яблуко, банан.

Я купила в суботу у Франції коротенькі криві яскраво-жовті банани. Виглядають смачно. Мені не можна, а Санька за вуха не відтягнути.

На сніданок знову ж таки, як зазвичай, гранола з апельсиновим соком. Для повітряної гречки у мене немає грецького йогурту. Він скінчився. Санька обіцяв після роботи заїхати і купити.
Ну і звичайно ж чай і рисові галети з медом. Від сиру він відмовився.

На обід я зробила йому салат з суцільно зернових макаронів-пір’я з копченою курячою грудьми, дрібними зеленими стручками, червоним салатним перцем і соусом з червоного лука, лимонного соку і оливкової олії.

Мальовничо і душевно. З порцією не розрахувала, так що залишилося ще й нащадкові на мобільний обід.
Перекуси поки можна з рисових галетів з джемом. На тренування малюки пішли до вечері, я затримувалася. Перед вечерею Санька з’їв банку тунця в оливковій олії і пару рисових галетів.

Мужчина на диете - 7 сентября - наконец-то понедельник...

А на вечерю я зробила яловичину з овочами в воке. Вживалося це з відвареним рисом.

Тут я хочу особливо заглибитися, тому що приготування в воке – це, разом з пароваркою і приготуванням в папильоте в духовці, три основних види приготування продуктів для дієти взагалі і спортивної зокрема. Спортивна дієта не обмеження по здоров’ю, тому гриль теж можна, але чим далі до кінця дієти, тим менше. Карамелізація продукту і його можлива подальша карбонізація – простіше кажучи, обвуглювання, а саме це відбувається при смаженні, – заважають сушінню.

Тобто вок – це просто незамінна річ при дієті. І тут не стільки важливо, як саме готувати, а скоріше те, що класичне приготування в воке передбачає дуже швидке приготування, а значить не всі сорти м’яса та продукти підійдуть для приготування в воке.
А ті, які підійдуть, як раз і є найбільш підходящі для нашої дієти. Це теляча і яловича вирізка, курятина, індичатина, креветки. Можливо риба.

З овочів – в принципі будь-які овочі. Але тут варто враховувати час, не обходимо для приготування того чи іншого овочу. Картопля, наприклад, дуже погано підходить. Бобові вимагають попередньої термообробки. А ось стручки будь йдуть відмінно. Морква, спаржа, цвітна капуста і брокколі, цибуля, солодкий перець, кабачки – саме те, що нам треба.

Другий момент – приготування в воке передбачає дуже сильний його нагрівання і дуже швидке розмішування того, що там готується. Тобто це так і називається «смажити заважаючи».

Я роблю це так. Спочатку головне все порізати і підготувати до обробки, тому що вок – справа швидке і одного разу почавши смажити, різати вже нічого не вийде.

Я ріжу шматок кореня імбиру, маленьку цибулину (бажано шалот) і пару зубчиків часнику, дуже дрібно. Ось реально до стану дуже дрібної крихти.

М’ясо – в моєму випадку це майже вирізка, тобто це дві компактні м’язи. На трьох 400г достатньо. Це ще одна перевага вока – не треба багато м’яса. Якщо просто смажити, то на порцію треба 200 грам м’яса. Я ріжу м’ясо упоперек волокон на ДУЖЕ тонкі пластини. Якщо без дієти, то їх можна замаринувати в суміші рисового оцту, соєвого соусу, рисового масла і крохмалю.

До речі, рисове масло – найбільш підходящі для приготування в воке. Альтернативи – арахісове і кукурудзяна. Перше не підходить для тих, у кого алергія на арахіс, друге – більш грубе на мій смак.

Овочі – я взяла горохові стручки – їх тут називають цукровими стручками, стручки квасолі – в обох стручках там більше стручків, ніж гороху і квасолі, стручки ще дуже молоді, тому вони розглядаються саме як овочі, а не як бобові.

Ще я взяла, безумовно, цибуля, червоний салатний перець – для краси, і багато паростків сої – їх ніжно любить мій син.

Послідовність закладання овочів в вок теж дуже важлива і залежить, з одного боку, від часу, необхідного для приготування того чи іншого продукту, з іншого боку, від ступеня готовності того чи іншого продукту, яку ви віддаєте перевагу.

Ми любимо всі овочі гарячі і ще хрусткі, так зване «аль денте».

Коли все готово, порізано і лежить поруч, я нагріваю вок. Для роботи з воком найкраще газ. Сучасні плити на індукції теж підходять, але вок повинен бути реагує на цю плиту.
Вітро-кераміка і електроплита для цього не підходять. Вірніше підходять не так добре.
Вок повинен нагріватися дуже швидко і дуже сильно і швидко реагувати на бажання змінити нагрівання.

Коли вок нагрівся, я ллю туди рисове масло і, акуратно повертаючи сковороду, добиваюся того, щоб вся внутрішня поверхня була в маслі.

Потім туди дрібно порізані цибулю-часник імбир і буквально через 10-15 секунд м’ясо.
Постійно швидко заважаємо довгою лопаткою, довгою – бо гаряче, лопаткою – бо має добре охоплювати внутрішню поверхню. М’ясо готується хвилин 5 – як тільки побіліло і пустило сік, я додаю свою овочеву сіль і перець чилі. У мене він сушений, можна свіжий. Заважаю ще хвилин 5 і тільки потім додаю овочі. Спочатку цибулю і солодкий перець, потім стручки – маленькі цілком, великі резу навскоси, щоб вони за розміром були схожі на маленькі. Все це на тлі дуже активного перемішування довгою лопаткою. В самому кінці я додаю соєві пагони. Ну і все, власне.
Перед тим, як почати готувати м’ясо, я поставила варитися рис. Тобто всі разом зайняло не більше 15 хвилин.
До речі, сам вок дуже зручний і для інших речей. Це по суті той же казан. Тому я у своєму воке роблю плов. В моєму випадку тільки з курки. Роблю соус болоньєз, чилі кон карне, тушковане м’ясо. Тільки от для бефстроганова я його не використовую.
Закінчили ми вечеря як зазвичай сиром з ягодами і медом.

Повний цикл статей “Чоловік на дієті” можна прочитати тут