Дана дієта повинна призначатися тільки лікарем-кардіологом і ні в якому разі не самостійно, так як додаткові обмеження для і без того відчуває навантаження організму може ще більше погіршити стан пацієнта.

Основні принципи дієти №10

Кардіологи і дієтологи рекомендують кардіологічним хворим дотримуватися наступних норм добової калорійності (2,5-3 тисячі ккал):

паралельно зі столом №10 зазвичай призначаються відповідні медикаменти, в тому числі і 6-7 грамів натрію хлориду в день

Крім поліпшення стану серцево-судинної системи, подібний принцип харчування підтримає загальну роботу печінки, нирок, органів шлунково-кишкового тракту, а також нормалізує обмін речовин в організмі. Важливим тут є контроль над калорійністю, одержуваної з жирної і вуглеводної їжі. Велике значення має і зменшення кількості споживаної рідини-не більше норми.

Більшу частину їжі рекомендується готувати на пару або відварювати, що практично повністю виключає з раціону трудноперевариваемую їжу.

Які продукти можна їсти?

  • В першу чергу це корисні низькокалорійні супи, приготовані на основі подрібнених або перетертих овочів з допущенням круп і нежирного молока. Але і тут не варто давати собі волю і перевищувати дозу споживання в 250-300 грамів за один раз. Оптимальним є таке дієтичне блюдо, як борщ, який ні в якому разі не можна щедро присмачувати жирною сметаною.

  • Можна їсти хліб, приготований з крупи 1-го і 2-го сорту, але ні в якому разі не свіжий, а вчорашній або навіть злегка підсушений. У спеціалізованих магазинах також можна придбати безсольовий хліб і дієтичні хлібці-бісквіти.

  • Дозволяються дієтичні нежирні сорти м’яса і риби, кролик, курка і індичка. Тут оптимально таке блюдо, як заливне з дрібно нарубаного пісного і звареного м’яса, а також зварені з малою кількістю солі морепродукти. Можна їсти яйця некруто, але не більше одного на добу, а також омлети.

  • Дуже корисні і настійно рекомендуються лікарями-дієтологами молочні та кисломолочні продукти, але, знову ж таки, з низьким вмістом жиру. Допускається споживання сиру і його поєднання з провареними крупами, фруктами і овочами. Сир краще вибирати з жирністю не більше 20%, а споживання вершків і сметани обмежити.

  • Крупи найкраще добре проварювати у воді або нежирному молоці. Але не додавати в подібні страви багато вершкового масла, тільки невеликий шматочок для смаку.

  • Овочі, фрукти і ягоди рекомендується дрібно нарізати в салат або натерти на тертці. Вони дозволяються до вживання і в свіжому вигляді, а також як складові інгредієнти компотів, морсів, киселів, мусів, несолодких джемів і варення. Допускається і обмежене вживання меду.

  • З споживаних спецій, приправ і соусів лікарі-кардіологи рекомендують виключати дуже гострі, занадто кислі і гострі. Можна їсти їжу з лавровим листом, корицею і дрібкою ваніліну, від інших найкраще відмовитися.

  • Напої-виключно неміцні чай і цикорієвий (не натуральний!) кави, а також не пакетовані свіжі соки і відвари. Не можна вживати ананасовий, виноградний і кислий вишневий соки.

Які продукти їсти забороняється?

  • В першу чергу це жирні бульйони, приготовані на основі м’яса, птиці або риби. Слід виключити бобові культури і гриби в будь-якому вигляді.

  • Також слід обмежити споживання солодких і здобних страв, свіжого хліба і шкідливі для «сердечників» жирні продукти — качатину, гусака, баранину, свинину з великим прошарком жиру, печінку, будь-які ковбасні та копчені вироби.

  • Не потрібно ” налягати» на солоні і гострі маринади і консерви, а також занадто солоні і жирні різновиди сиру. Яйця забороняється смажити і варити круто.

  • Не рекомендується включати в свій раціон наступні види овочів-редис, знову ж гриби, часник, шпинат, щавель, капусту і ріпчасту цибулю.

фрукти і ягоди з грубою клітковиною теж повинні бути під забороною, як і «яскраві» спеції і соуси – гірчиця, хрін і будь-які види перцю

Зразкове меню хворого, якому показаний стіл №10

понеділок . Сніданок: одне зварене некруто яйце, вівсяна каша на нежирному молоці і слабкий чай, зрозуміло, без цукру. Другий сніданок: запечені без цукру некислі фрукти. До цієї страви можна додати ложечку меду. Обід: овочевий суп з жменею перлової крупи (краще половина стандартної порції), невелика котлетка на пару з гарніром з звареної і перетертої моркви, зварений із сухофруктів компот. Полудень: корисний і поживний відвар з шипшини. Вечеря: половина порції пудингу з нежирного сиру, варена риба з приготованими на пару овочами, несолодкий чай. Пізня вечеря: стакан нежирного кефіру.

Також важливо розділяти/дробити прийоми їжі, не наїдаючись за один раз. Краще віддати перевагу 4-5 разів на день, що зніме навантаження на організм.

вівторок . Сніданок: омлет з одного яйця, рисова каша на нежирному молоці і цикорієва кава. Другий сніданок: перетерті в пюре фрукти. Обід: половина тарілки супу з подрібненими овочами і свіжою зеленню, 100-150 грамів звареної яловичини з цвітною капустою, стакан киселю (не з пакетика!).полудень: компот із сухофруктів. Вечеря: сирна запіканка з шматочками фруктів, риба нежирного сорту з салатом зі свіжих не заборонених дієтою овочів. Пізня вечеря: той же, що і в понеділок.

середовище . Сніданок :галушки (сухарі, півлітра молока, борошно, 2 яйця і трохи вершкового масла), корисний морквяно-буряковий компот. Другий сніданок: морквяний пудинг. Обід: половина стандартної порції морквяно-рисового супу, одна куряча котлетка на пару з аналогічно приготованим гарніром з овочів, фруктовий морс. Полудень: корисний для серця відвар шипшини. Вечеря: нежирний сир і рибні кнелі з рисом. Пізня вечеря: той же.

четвер . Сніданок: одне зварене некруто яйце, манна каша на нежирному молоці, слабкий чай без цукру. Другий сніданок: запечені фрукти. Обід: картопляний суп, (1/2 тарілки), невеликий шматочок запеченої в духовці яловичини з вареною цвітною капустою і стручками зеленої квасолі, стакан киселю. Полудень: компот із сухофруктів з корицею. Вечеря: пудинг з сиру і моркви, запечена риба з гарніром з дрібно порізаних овочів. Пізня вечеря: той же.

п’ятниця . Сніданок: омлет з томатами, гречана каша без молока з невеликим шматочком вершкового масла, компот із сухофруктів. Другий сніданок: несолодкий яблучний пиріг без скоринки. Обід: половина звичної порції овочевого бульйону з патисонів і кабачків, котлета на пару з гарніром з варених овочів, компот із сухофруктів. Полудень: відвар шипшини в допомогу серцю. Вечеря: свіжий сир, рибні тефтельки з пюре з цвітної капусти. Полудень: той же.

субота . Сніданок: галушки за вищенаведеним рецептом, рисова каша на молоці, цикорієва кава. Другий сніданок: фруктове пюре. Обід: морквяний суп з перловкою (половина тарілки), невелика куряча котлета на пару з перетертою вареною морквою, фруктовий морс. Полудень: компот із сухофруктів. Вечеря: сирна запіканка, тушкована риба з гарніром з запечених в духовці кабачків. Пізня вечеря: той же.

неділя . Сніданок: одне зварене некруто яйце, манна каша, слабкий чай без цукру. Другий сніданок: морквяний пудинг. Обід: овочевий бульйон зі свіжою зеленню (1/2 звичної порції), шматочок курячої грудки без шкірки з перетертими свіжими овочами, стакан киселю. Полудень: відвар шипшини. Вечеря: свіжий сир, рибні кнелі з рисовим гарніром. Пізня вечеря: той же.