Кожен, хто хоч одного разу замислювався про правильне харчування і його впровадження у власне життя, обов’язково чув про граноле. Взагалі, це традиційний американський перекус або блюдо для сніданку. Гранолу виробляють з вівсяної крупи, горіхів, в неї додають мед і сухофрукти. А на сніданок вона чудово поєднується з ягодами і кисломолочними продуктами. Ми зібрали для вас добірку рецептів цього модного страви, які ви з легкістю здійсніть на своїй кухні.

Якщо ви любите сніданки з гранолой і купуєте готову суміш в магазині, саме час задуматися про користь такої страви. Адже за якість інгредієнтів відповідає виробник, а не ви. Зробіть заготовку цієї суміші самі, тим більше, що це не так складно, як видається, а зберігається готова гранола в закритій банці досить тривалий час. Доповнити її смачними інгредієнтами ви напевно зможете самі, проте придивіться і до наших рецептами.

Гранола з яблучним пюре і ягодами годжі від фудблогера Анни Пустырниковой.
Інгредієнти:
750 гр вівсяних пластівців
1 чашка насіння
2 чашки мигдалю
3/4 чашки кунжуту
1 чашка яблучного пюре (3 невеликих яблука почистити, порізати, закинути в пароварку на 15 хв, злити рідину і збити блендером)
2 ч. л кориці
1 ч. л імбиру (сухий)
1/4 чашки рідкого меду
1 ч. л солі
2 ч. л розтопленого кокосового масла
2 чашки сушених ягід

Приготування:
1. Змішайте всі сухі (крім ягід) інгредієнти у великій чашці
2. Змішайте всі рідкі інгредієнти в окремій чашці, добре перемішайте і додайте суху суміш. Ретельно перемішайте.
3. Увімкніть духовку на 180С
4. Застеліть 2 деко пекарської папером і рівномірно розподіліть по ним майбутню гранолу.
5. Запікайте близько 40-50 хвилин, дістаючи гранолу кожні 15 хв і добре перемішуючи. Це робиться для того, щоб вона підрум’янилася рівномірно, вийшла розсипчастою
6. Коли вся гранола рівномірно пропеклась і не залишилося ніяких вологих ділянок, дістаньте з духовки, дайте охолонути і вмішайте сушені ягоди.

Домашняя гранола: подборка лучших рецептов

Ще один рецепт приготування гранолы від Ганни Пустырниковой.

Інгредієнти:
1 чашка сирого мигдалю
1 чашка волоських горіхів
0,5 – 1 чашка насіння льону
0,5 чашки кокосової стружки
0,5 чашки насіння соняшнику
0,5 чашки насіння гарбуза
1 чл. меленої кориці
0,5-1 чл екстракту ванілі
4-5 ст. л. рідкого меду або кленового сиропу (треба, щоб все насіння і горіхи були злегка обмазані медом)
родзинки, курага, сушена журавлина за бажанням

Приготування:
1. Горіхи нарубати, змішати в мисці всі насіння і горіхи. Додати корицю і ваніль.
2. Додати мед, все ретельно перемішати, щоб все насіння і горіхи були злегка покриті медом. 3. Викласти суміш на деко і сушити в духовці при 170С близько 20-30 хвилин, гранола не повинна стати зовсім сухий, вона досохнет вже потім при охолодженні. Дивіться, щоб не пригоріла.
4. Якщо хочете, щоб гранола залишалася хрусткою, сухофрукти краще додати тільки перед подачею. 5. Зберігати в герметичному контейнері.

Домашняя гранола: подборка лучших рецептов

Телеведуча і кулінарний блогер Марія Кравцова зізнається, що гранола є одним з її улюблених сніданків. Тому і її рецепт увійшов в нашу добірку.

Основа:
пелюстки мигдалю
тростинний (а краще – кокосовий) цукор
кленовий сироп
кориця
насіння льону

Перемішуємо інгредієнти, викладаємо у форму на лист пергаменту, запікаємо півгодини при температурі 160 градусів. В середині процесу запікання суміш бажано перемішати для рівномірного запікання.

В цей час в блендер відправляємо:

Ягоди (малина і смородина)
Банан (половинка)
Молоко
Йогурт

До готової граноле додаємо сушену журавлину і родзинки. Сервіруємо з ягідно-молочним соусом з блендера.

Домашняя гранола: подборка лучших рецептов

Фудблогер Анжеліка Зоркіна теж любить гранолу і з задоволенням готує її сама.

Для гранолы:
Вівсяні пластівці – 150 гр
Гречані пластівці – 100 гр
Лісові горіхи (крупно нарізати, частину залишити цілими) – 80 гр
Горіхи кешью (крупно нарізати) – 30 гр
Гарбузове насіння – 3 ст л
Насіння соняшнику – 2 ст л
Насіння льону – 2 ст л
Кориця – 2 ст л
Мелений імбир – 1 год л
Сіль морська – щіпка
Кокосова олія – 3 ст л
Кленовий сироп – 2 ст л
В’ялена журавлина – 2 ст л

Для подачі:
Свіжі ягоди – 2 ст л
Натуральний йогурт – за смаком

Приготування:
1. Кокосове масло розтоплюємо в невеликій каструльці, потім додаємо кленовий сироп, розмішуємо і відставляємо з плити.
2. Всі сухі інгредієнти для гранолы змішуємо, додаємо масло з кленовим сиропом і добре перемішуємо.
3. На застелений папером для випічки деко кладемо майбутню гранолу і випікаємо при 160 градусах в заздалегідь розігрітій духовці близько 40 хвилин, помішуючи кожні 10-15 хвилин, щоб гранола стала хрусткою і рівномірно пропеклась.
4. Готову гранолу охолоджуємо, додаємо ізюм. Подаємо гранолу з натуральним йогуртом і свіжими ягодами.

Домашняя гранола: подборка лучших рецептов

Блогер Наталія Шаміна теж знає толк в граноле, додаючи в неї цедру апельсина, горіхи і сушену журавлину.

Інгредієнти:
3 склянки великих вівсяних пластівців
Цедра апельсина
1/2 склянки яблучного соку
3 ст. л оливкової олії
4ст.л. кленового сиропу
1/2 склянки будь-яких горіхів
Сушена журавлина

Приготування:
1. У мисці змішати масло, сік і кленовий сироп. Додати пластівці і горіхи, перемішати. Викласти рівним шаром на деко, застелений пекарської папером, і випікати в духовці 50-60 хвилин при температурі 170 градусів, періодично помішуючи.
2. Дістати деко з духовки, дати охолонути граноле, змішати з сушеної журавлиною. Для сніданку додати йогурт, кефір або кисле молоко.

Домашняя гранола: подборка лучших рецептов

Фудблогер Анастасія Матвєєва пропонує варіант гранолы з журавлиною або родзинками, виходячи з ваших уподобань. Вона також додає в гранолу апельсиновий сік.

Інгредієнти:
Вівсяні пластівці 300 гр
Горіхи (фундук, кешью, фісташки і кедрові) і гарбузове насіння 180 гр
Апельсиновий сік 125 мл
Мед 125 мл
Соняшникова олія 60 гр
Кориця 2 ст. л.
Сіль, перець по дрібці
Сушена журавлина (або родзинки) 180 гр

Приготування:
1. Горіхи і насіння подрібнити до зручного розміру, змішати з вівсяними пластівцями.
2. Далі рідкі інгредієнти. Змішайте в сотейнику мед, сік, масло, корицю, сіль і перець. Поставте на вогонь і, помішуючи, дочекайтеся, поки всі інгредієнти з’єднаються, а сіль розчиниться. Кип’ятити нічого не потрібно. Влийте гарячу рідину в сухі інгредієнти і добре все перемішайте.
3. Викладіть у форму, застелену пергаментом (хоча це не обов’язково). Випікайте в духовці при 160 градусах хвилин 40-50. Діставайте форму через кожні 10 хвилин і добре все перемішуючи. 4. Поки випікається гранола, наріжте ягоди (якщо вони великі), знову ж до розміру шматочків горіхів. Після того, як вийняли гранолу — дайте їй повністю охолонути.
4. У остиглу гранолу додайте сухі ягоди і знову все перемішайте. Додати йогурт і фрукти для подачі. Або додайте бананові чіпси. Їх просто зробити – банан нарізати на шматочки 2 мм, змастити лимонним соком, сушити в духовці при 60 градусах весь день або всю ніч, перевіряючи і перевернувши в середині процесу.