В Індії, де вегетаріанство поширене, як ні в одній точці Земної кулі, ситний, свіжоспечений хліб – незамінний страва на столі під час практично будь-якої трапези. Індійський хліб за своєю рецептурою досить різноманітний і являє собою коржі з різного тіста, які печуться в спеціальному посуді і за бажанням можуть фарширований – наприклад, овочами, сиром або часником.

Практично весь індійський хліб в своєму складі містить спеціальну муку з змеленого в порошок пшениці – «ата», тому приготувати індійську корж в європейських умовах за традиційним рецептом не завжди можливо, однак і коржі з доступних продуктів можуть бути схожими на класичні і дуже смачними, особливо в тандемі з овочевими соусами.

Після деякої практики процес приготування індійських коржів перестає представляти яку-небудь складність – спекти хліб виходить легко і швидко.

Як спекти індійський хліб?

Для початку варто визначитися з рецептом. В Індії печуть безліч видів коржів, які відрізняються один від одного складом тіста (хоча часто інгредієнти бувають однаковими для різних коржів), начинками і методиками приготування. Часто при готуванні використовується масло “дхі”, яке, в принципі, можна замінити звичайним рослинним маслом.

1. Чапаті (роті) – круглі, плоскі, прісні коржі. У процесі приготування тіста формуються кульки, які розкочуються в коржики і печуться без масла в спеціальному посуді – «статуті», чавунній сковороді. Замість неї цілком можна скористатися звичайною сковородою.

Готовим индийские лепёшки

Для приготування чапаті вам знадобиться пшеничне борошно (бажано, грубого помелу) – близько 250 р, вода – приблизно 150-200 мл.

Замісіть тісто. Найкраще воду додавати частинами, щоб її не було в надлишку. Після того, як тісто замішане й набуло еластичність, накрийте тісто вологим рушником і залиште на півгодини. Після цього розділіть тісто на однакові шматочки (їх повинно вийти близько десяти) і розкачайте коржі. Спекти чапаті слід на добре прогрітій сковороді з товстим дном по хвилині з кожної сторони. Найкраще підійде чавунна сковорода. Якщо тісто прилипає, трохи присипте борошном. Подавайте чапаті з овочевими соусами або в якості хліба до супів і других страв.

2. Наан – плоский хліб, який традиційно готують в «тандурі», спеціальній глиняній печі, але можна і випікати в духовці. Класично обов’язковим компонентом тесту є йогурт або молоко, що надає коржику м’якість і легкість. Наан особливо смачні в поєднанні з зеленню, цибулею, сиром і часником.

Готовим индийские лепёшки

Для приготування наан вам потрібно:

Борошно – 300 г
Молоко (підігріте) – 300 мл
Пакетик дріжджів швидкодіючих
Масло вершкове (або олія «дхі») – 3 ст. л.
Рослинне масло для змазування тіста
Сіль, цукор
За бажанням в тісто можна додати аніс, подрібнену зелень або часник.

Додайте сіль, цукор, дріжджі в борошно, влийте тепле молоко і замісіть тісто. У тісто можна додати аніс або дрібно нарізаний часник. Змастіть тісто олією, накрийте рушником і поставте в тепле місце на ніч.

Розділіть тісто на кілька кульок (близько 5), розкачати в коржі і випікайте в добре прогрітій духовці.

Готові коржі змастіть вершковим маслом. Подавайте гарячими. Такі коржі відмінно поєднуються з різноманітними соусами.

3. Пурі – паляниці, що за своїми властивостями і складом тіста схожі на чапаті, але більш жирні, оскільки готуються в киплячій олії.

Готовим индийские лепёшки

Вам знадобиться:

Борошно – 350 г
Рослинна олія – 2 ст. л.
Сіль
Масло для смаження («дхі»)

Замісити туге тісто і залиште на 15 хвилин. Розділіть тісто на однакові рівні кульки, розкачати в коржі (при розкачування, щоб тісто не прилипало, краще користуватися маслом, а не мукою). Традиційно пурі смажаться в спеціальному посуді, «кархае», але підійде і сковорода або каструля. У посуді нагрійте масло «дхі» або рослинне масло і, коли воно почне диміти, занурюйте в нього коржі і смажте, поки вони не роздуються.

Подавайте пурі гарячими в якості закуски з солодким соусом або сиром.

4. Паратха – як і пурі, така коржик є різновидом чапаті. Її відмінність полягає в тому, що в процесі приготування вона прослаивается спеціальним маслом – «дхі» (можна використовувати і рослинне масло). Паратха виходить особливо смачною, якщо готувати її з овочевою начинкою.

Готовим индийские лепёшки

Для приготування паратхи з картопляно-цибульною начинкою вам потрібно:

Борошно – 300 г
Масло «дхі» або будь-яке інше масло – 5 ст. л.
Вода – 150 мл
Зелень (петрушка, кінза, цибуля)
Відварна картопля – 2 шт.
Сіль

Замісіть м’яке тісто, накрийте рушником і поставте в тепле місце на 1 годину. З картоплі зробити пюре, приправити за смаком, додати зелень і цибулю. Тісто розділіть на 5 частин, розкачати в коржі, на середину кожної коржі викладіть начинку і защипайте зверху за типом мішечка. Переверніть так, щоб з’єднання виявилося внизу і акуратно розкачати в тонкий корж. Промазуючи корж маслом «дхі» (рослинною олією), складіть і розкачайте тісто двічі. Випікайте протягом декількох хвилин на розпеченій сковороді, змащуючи корж маслом.

Подавайте коржі гарячими зі сметаною, натуральним йогуртом або овочевим соусом.