Китайські вчені провели дослідження і з’ясували, що регулярне вживання молочних продуктів з низьким вмістом жиру, а також сиру надає профілактичний ефект і знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, в першу чергу інсульту та ішемічної хвороби серця.

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті в усьому світі. Головні причини захворювань – нездорова дієта, відсутність фізичної активності, вживання алкоголю та тютюнопаління.

Вивчення вплив тих чи інших продуктів на розвиток і перебіг серцево-судинних захворювань проводиться в багатьох країнах. Вчені з Китаю проаналізували дані 22 когортних досліджень з усього світу, в яких простежується зв’язок між вживанням різноманітних молочних продуктів (різної жирності, в тому числі молока, сиру, йогурту і вершкового масла) і ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, в першу чергу, ризиком виникнення інсульту та ішемічної хвороби серця.

За результатами аналізу був зроблений висновок, що регулярне вживання молочних продуктів асоціюється зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань на 12%, а ризик виникнення інсультів – на 13%. Дослідження також довело позитивний ефект деяких окремих груп молочних продуктів. Так, вживання молочних продуктів з низьким вмістом жиру, в тому числі йогурту, показує позитивний ефект при інсульті, а вживання сиру – при інсульті та ішемічної хвороби серця.

Вчені впевнені, що профілактичний ефект молочних продуктів залежить не тільки від жирності. Молочні продукт багаті на мінерали (кальцій, калій, магній), білок (казеїн, сироватковий білок) і вітамінами (рибофлавін і вітамін В12).

Китайські дослідники підкреслюють, що механізм дії молочних продуктів складний і вимагає подальшого вивчення.