Ризик розвитку хвороб серця і діабету залежить не від кількості жирів в дієті людини, а від рівня вуглеводів. До такого несподіваного висновку прийшли американські вчені з Університету Огайо.

Протягом досить тривалого часу лікарі і дієтологи переконували нас у тому, що насичені жири, які у великій кількості міститься в м’ясі та молочних продуктах, є основною причиною розвитку хвороб серця, а також діабету. Однак в останні роки дослідники з’ясували, що якщо замінити насичені жири в раціоні людини вуглеводами (особливо, простими вуглеводами, яких дуже багато у перероблених продуктах), то ризик розвитку хвороб серця і діабету тільки посилиться.

А ось заміна «поганих» жирів поліненасиченими жирами, яких багато у рибі, оливках і горіхах, може бути ефективною. Що і підтвердили дослідники з Університету Огайо на чолі з доктором Джеффом Волеком. “Важко уявити собі всі наслідки рекомендацій про виключення жирів з раціону людини, і заміні їх навіть незначною кількістю вуглеводів, – говорить автор дослідження. – Існує прямий зв’язок між надлишковим споживанням вуглеводів і ожирінням, а також епідемією діабету. У нашому дослідженні ми спростували постулати, з допомогою яких насичені жири демонизировались останнім часом”.

Дослідники з США довели, що насичені жири в раціоні людини взагалі не потрібно міняти ні на вуглеводи, ні навіть на поліненасичені жири, адже подібна заміна піде на шкоду здоров’ю людини, а зовсім не на користь.

Джерело