Добре відомо, що надмірне споживання солі небезпечно для здоров’я: це підвищує ризик інфаркту та інсульту, веде до розвитку гіпертонічної хвороби, а також негативно впливає на печінку. Однак недолік солі не менш небезпечний і може призвести до схожих наслідків.

Дослідники з Університету Макмастер і організації Hamilton Health Sciences проаналізували дані про стан здоров’я та рівень споживання солі більше 130000 осіб з 49 країн. Їх цікавило, чи є взаємозв’язок між кількістю споживаної солі, смертю, хворобами серця та інсульту у людей з високим і нормальним тиском.

Як виявилося, незалежно від того, чи було у людей підвищений тиск, недолік споживання солі (менше 3 грамів на день) виявився пов’язаний з більшою частотою серцевих нападів, інсультів і смертей у порівнянні зі споживанням солі на середньому рівні (не більше 6 грамів на добу).

Доктор Ендрю Менте, керівник дослідження, сказав: “Наші дані підкреслюють важливість зниження вживання солі людьми. страждають гіпертонією, але не підтримують її споживання до мінімального рівня. Наше дослідження показує, що зменшення кількості солі в раціоні орієнтоване на тих гіпертоніків, які дотримуються дієти з високим вмістом натрію”.

Ознайомитися з дослідженням можна в медичному журналі Lancet.