Приготування сирників – воістину магічний процес. Вони повинні бути м’які і в той же час не розповзаються, високі, але не дуже об’ємні. Відкриваємо секрети приготування улюбленої страви.
Мода – поняття мінливе, а вже гастрономічна мода – тим більше. Ще недавно всі з апетитом наминали майонезні салати, смажену картоплю, м’ясо по-французьки, а сьогодні це стало самої нецікавою, шкідливою і застарілою їжею.
Проте в гастрономії трапляються й інші кульбіти: сирники, одна з коронних страв російської кухні, раптово стали модними і оселилися в меню найдорожчих ресторанів. Сніданки зірок, які вони нон-стопом публікують в Инстаграме, являють собою цілу галерею з сирників: з родзинками, з цукатами, з кислого сиру, з прісного, з манкою або без, з ваніллю, корицею або ягодами.
У простого, на перший погляд, сирного десерту є маса рецептів. Вибирайте той, який подобається саме вам.
Класичний рецепт (на 6 порцій)
Сир 5% – 500 г
Борошно – 0,5 склянки
Яйця – 1 шт.
Цукор – 2 ст. ложки
Масло (бажано топлене) – 20-30 г
Сіль – 0,25 ч. ложки
Сир ретельно розтерти в мисці. Додати борошно, яйце, цукор, сіль. Перемішати. Тісто має бути м’яким, але не буде липнути до рук. Масу скачати в ковбаску діаметром близько 5 см, нарізати на шматки товщиною 1 см і обваляти їх у борошні.
У сковороді на середньому вогні розігріти олію. Сирники обсмажити з двох сторін на сковороді з топленим маслом. Спочатку 4-5 хвилин з одного боку, потім стільки ж з іншого. Подати сметану, варення, згущене молоко або посипати цукровою пудрою.
Сирники з манкою (на 6 порцій)
Сир 5% – 500 г
Манка – 5 ст. ложок
Яйця – 2 шт.
Щіпка солі
Цукор – 3 ст. ложки
Ваніль
Борошно для обвалювання
Рослинна олія для смаження
Збити яйця з цукром і сіллю. Додати сир і ретельно перетерти, щоб маса вийшла однорідною, без грудочок. Додати манку, ваніль і знову ретельно перемішати. Суміш готова.
У плоску тарілку насипати борошна, викласти ложкою або руками суміш на борошно і сформувати сирники. У сковороду налити рослинне масло, добре розігріти і випікати сирники. Смажити на повільному вогні, щоб не було вогкості всередині. У процесі смаження кілька разів перевернути сирники то на одну, то на іншу сторону. Подавати з будь-яким наповнювачем – сметаною, джемом, повидлом, шоколадною пастою.
Сирники з бананом без борошна і манки (на 3 порції)
Сир 9% – 255 г;
Яйце – 1 шт.;
Цукор – 10 г;
Банан – 1 шт.;
Крохмаль – щіпка;
Масло рослинне – 55 мл
Яйця збити протягом декількох хвилин міксером з цукром до появи густої піни. Сир перетерти через сито і збити з яєчною сумішшю. Додати крохмаль, очищений банан і розім’яти масу блендером.
У сковороду налити олію, розігріти викласти масу і обсмажувати з двох сторін. Десерт ідеально спочатку викласти на паперовий рушник, а вже потім подавати на стіл з будь-якою добавкою.