Кожна господиня без проблем приготує улюблений новорічний салат “оселедець під шубою”. Класичний рецепт знають усі, адже без нього не обходиться жодне застілля — цей салат у нас люблять і з задоволенням їдять. Проте іноді у звичне блюдо хочеться додати якусь свіжу нотку і спробувати щось оригінальне. Ми зібрали для вас чотири рецепту, в основі яких класичні інгредієнти і трохи фантазії.

ОСЕЛЕДЕЦЬ ПІД ШУБОЮ НА НОВИЙ ЛАД

Інгредієнти (на 3 форми):
300 гр філе оселедця
1 відварна морква
1 відварений буряк (можна запекти)
150 гр моцарели
3 відварених яйця
Маринований лук-шалот (можна звичайний)

Для соусу:
1 стиглий авокадо
120 гр йогурту
2 ч. л. французької гірчиці
Сіль смаком

Маринований лук:
2 цибулини шалот
100 мл води
Сіль
1/2 ч. л. меду або цукру
1 ч. л. оцту або соку лимона
Сіль

Процес приготування:
1. Маринуємо цибулю 40 хвилин.
2. Робимо соус. Збиваємо всі інгредієнти.
3. Оселедець ріжемо кубиками. Морква, буряк, моцарелу, білки тремо на крупній тертці. Жовтки — на дрібній.
4. У форму викладаємо шарами:
* Оселедець
* Цибуля
* Соус
* Моцарелла
* Соус
* Морква
* Соус
* Білки
* Соус
* Буряк
* Соус
* Жовтки
5. Витягаємо з форми.

Селедка под шубой: вариации на тему классического рецепта

САЛАТ “МАРА”

Інгредієнти:
1 велика оселедець
1 велика цибулина
1 відварна морква
1 відварений буряк
3 відварних картоплини
Пару зубчиків часнику
50 гр твердого сиру
Майонез/сметана/йогурт для заправки

Процес приготування:
1. Оселедець почистити, порізати дрібними кубиками. Цибулю дрібно порізати. Картоплю натерти на крупній тертці, змішати з майонезом. Буряк натерти на крупній тертці, часник вичавити через землянку, змішати буряк, часник і майонез. Моркву і сир порізати дрібними кубиками, змішати з майонезом.
2. Викласти салат шарами: картопля, цибуля, оселедець, буряк, морква з сиром.

Селедка под шубой: вариации на тему классического рецепта

ШУБА ЗІ СКУМБРІЇ З ДОМАШНІМ МАЙОНЕЗОМ

Інгредієнти:
Для слабосоленої скумбрії:
Скумбрія 2 тушки
Вода 400 мл
Сіль 2 ст. л.
Перець (суміш) горошком
Оцет яблучний 1/2 ч. л.
Лавровий лист 5 шт

Для майонезу:
8 перепелиних яєць
1/2 лимона
2 ч. л. гірчиці
10-15 гр цукру
4-6 гр солі
140 мл оливкової олії
Мелений перець (за бажанням)

Для шуби:
Скумбрія (слабосолона) 2 тушки
Морква 1 шт
Цибуля ріпчаста 1 шт
Картопля 3 шт.
Буряк 2 шт
Яйце 2 шт
Майонез 150 грам
Зелень для прикраси
Сіль, перець, спеції

Процес приготування:
Солена скумбрія:
1. Скумбрію розморозити, відокремити кістки, можна нарізати шматочками.
2. Зробити відвар: змішати сіль, воду, додати лавровий лист і перець горошком, довести до кипіння, остудити.
3. Залити скумбрію холодним відваром, поставити в холодильник на ніч.
4. Злити відвар, залити водою і залишити вимочуватися на пару годин. Злити воду, нарізати шматочками.

Домашній майонез:
1. Жовтки відокремити від білків. Жовтки змішати віночком до однорідної маси, додати гірчицю, цукор і сіль.
2. Вичавити сік з 1/2 лимона (потрібно близько 2 ст. л.), процідити через сито і додати до суміші. Перемішати до повного розчинення цукру і солі.
3. Оливкова масло додавати по краплі до змішаних інгредієнтів. Можна використовувати міксер. Вливати тонкою цівкою масло, не зупиняючи міксер до утворення світлої і дуже густої маси.

Зберігати такий майонез можна 2-3 в холодильнику.

Салат:
1. Підготувати продукти для салату: відварити картоплю, яйця, морква, буряк.
2. Почистити картоплю, яйця, морква, буряк, цибуля, відокремити філе зі скумбрії.
3. Збираємо салат шарами (можна використовувати кулінарне кільце для порційних салатів):
Перший шар картопля (натерти на крупну тертку або дрібні кубики).
Посолити і поперчити шар з картоплі, шар змастити майонезом.
Наступні два шари цибуля (дрібні кубики) і скумбрія (середні кубики), і знову все змастити майонезом.
Далі слід морква (велика терка), майонез.
Яйця викладіть на салат наступним шаром (велика терка), майонез.
Останній шар буряк (велика терка). Буряком прокладете і верх салату, змастіть шаром майонезу, ложкою сгладьте всі нерівності, щоб салат мав форму.
4. Поставте салат в холодильник, щоб він настоявся, просочився. Перед подачею салат прикрасьте зеленню петрушки.

Селедка под шубой: вариации на тему классического рецепта

ОСЕЛЕДЕЦЬ ПІД ШУБОЮ З ЯБЛУКОМ

Інгредієнти:
Оселедець, філе слабкою солі 500 гр
Картопля 500 гр
Морква 500 гр
Буряк 500 гр
Яблуко 2 шт.
Куряче яйце 4 шт.
Майонез 200 гр
Сіль і перець за смаком

Процес приготування:
1. Очистіть півкіло картоплі і моркви. Відваріть овочі в підсоленій воді до готовності. Охолодіть і наріжте акуратними дрібними кубиками.
2. Також відваріть буряк. Натріть її на середній тертці.
3. Очистіть від шкірки два великих яблука. Позбавте фрукт від насіння та інших нутрощів. Наріжте дрібними акуратними кубиками.
4. Позбавте філе оселедця від кісток, якщо вони в ньому залишилися після фабричної обробки. Наріжте його акуратними дрібними кубиками.
5. Яйця зваріть круто. Охолодіть і натріть на середній терці. І не забудьте очистити від шкаралупи.
6. Окремо перемішайте всі компоненти з невеликою кількістю майонезу. Посоліть і поперчіть за смаком.
7. Викладайте шарами — спочатку картоплю, потім моркву, яблуко, яйця, оселедець. Всі інгредієнти з майонезом. І, нарешті, буряк, теж з майонезом. Дайте салату настоятися годину в холодильнику і подавайте з нарізаною зеленою цибулею.

П’ять способів подачі «Оселедця під шубою»