Незважаючи на розпал осені, кавунова пора триває. Однак, якщо раніше всі хвалили цю ягоду, то зараз все частіше лають: і цукру багато, і навантаження для нирок велика. Разом з нутрициологом, клінічним психологом-дієтологом, членом Спілки національної асоціації клінічного харчування Ганною Івашкевичем розбираємося, де правда, а де брехня.

Отже, як ми всі знаємо, кавун відноситься до сімейства гарбузових. Він містить пектин, мінерали: магній, натрій, калій. Багатий вітамінами (фолієва кислота, рибофлавін, ніацин) і легкозасвоюваними цукрами. У ста грамах кавуна міститься 30-38 ккал, з яких 0,6 г білків, 0,2 г жирів і 8 г вуглеводів – що робить його ідеальним дієтичним продуктом.

Підходить для перекусу, однак, варто пам’ятати про кількість. Користі він принесе набагато більше, якщо з’їсти пару скибочок (приблизно, 300-500г), а не пару кілограмів.

Кавун володіє рядом корисних властивостей для організму:

• Має сечогінну, жовчогінну і послаблюючу ефектом
• Нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту
• Вітамін С і фолієва кислота, що містяться в кавуні, працюють як протизапальні засоби
• Знижує рівень холестерину в крові
• Ідеальний помічник при токсикозі

Пей вода, ешь вода: рецепты легких блюд с арбузом от диетолога

Однак, пам’ятайте про те, що кавун підходить далеко не всім. З особливою обережністю слід вживати його в їжу людям, що страждають важкою патологією нирок, печінки, підшлункової залози, простати. Солодка м’якоть не підходить інсулінозалежним хворим на цукровий діабет.

Важливо! Відмовтеся від кавуна перед сном. Цей необачний вчинок може привести до набряків з ранку, порушення сну, а також до частих відвідин туалету вночі.

Відповідально підходите до вибору кавуна, так як неякісний продукт може викликати у вас тяжкість, нудоту, блювоту, здуття і сильну діарею. Купуйте його тільки в спеціальних пунктах продажу та магазинах, де є документи, що підтверджують їх якість.

Важливо! Не доїдайте до кірки м’якоть, там може міститися найбільше нітратів.

Пей вода, ешь вода: рецепты легких блюд с арбузом от диетолога

А тепер розберемо кілька легких страв з кавуна. Один з самих елементарних варіантів – кавуново-полуничний шейк.

Склад:

• кавун 300г
• полуниця 300г
• лід

Спосіб приготування:

1. Змішайте всі інгредієнти в блендері і ідеальний освіжаючий напій готовий!

Шашлички з креветок і кавуна

Склад:

• 400г креветок
• близько 20 шматочків кавуна
• лайм
• оливкова олія
• мед
• базилік

Спосіб приготування:

1. Приготування варто почати з маринаду. Змішуєте в мисці сік лайма, олія, базилік, мед і можете додати трохи часникового порошку.
2. Очищені креветки замачиваете в маринаді на 15 хвилин.
3. Надягаєте на шпажки креветки і шматочки кавуна і смажите на середньому вогні близько 5 хвилин.

Смажений кавун з сиром

Склад:

• 5 шматочків кавуна
• оливкова олія
• 100г сиру (дорблю/камамбер/брі)
• базилік
• сіль/перець

Спосіб приготування:

1. Можете приготувати цю страву в барбекю/або ж на сковороді-гриль.
2. Шматочки кавуна змастіть оливковою олією, посоліть і поперчіть. Обсмажуйте з кожної сторони близько 1 хвилини, поки не з’явиться скориночка.
3. Кожен шматочок кавуна можете полити бальзамічним оцтом і подавайте разом з нарізаним сиром і свіжим базиліком.

Кавуновий суп

Склад:

• 500г кавуна
• огірок
• лайм
• м’ята
• оливкова олія
• морська сіль

Спосіб приготування:

1. Очищаємо і нарізаємо кавун. Дрібними кубиками огірок нарізаємо
2. Кидаємо кавун, огірок, м’яту в блендер, збризкуємо лаймом (можете покришити цедру), додаємо столову ложку оливкової олії.
3. Процідіть пюре, остудіть в холодильнику.
4. При подачі можна додати морську сіль/перець за смаком.

Легкий салат з кавуном

Склад:

• 1 кг кавуна
• кінза
• рукола
• 100г сиру фета
• насіння соняшнику
• оливкова олія

Спосіб приготування:

1. Наріжте кавун кубиками. Додайте з миску до нього кінзу, рукколу.
2. Насіння соняшнику обсмажте на сковороді (або можете купити вже готові) / також можна використовувати замість них арахіс
3. Заправте салат оливковою олією, додайте сир фета і посипте насінням соняшнику.

https://eva.ru/health/news/read-pej-voda-esh-voda-kak-est-arbuz-ne-nabiraya-ves-56672.htm