салати на зиму-це відмінна можливість урізноманітнити раціон і заощадити чимало грошей. Такі закуски готуються швидко, причому для них можуть використовуватися некондиційні овочі. Шукаєте надійні рецепти? спробуйте чотири перевірених салату з нашої добірки.
Салат з кабачків
Кабачок відомий своєю універсальністю і користю. У ньому містяться рідкісні антиоксиданти (лютеїн і зеаксантин), які захищають сітківку ока. Пропонований салат, завдяки швидкій обробці, зберігає корисні речовини практично в повному обсязі.
Інгредієнти
Підготуйте наступні продукти:
- кабачки — 1,5 кг;
- помідори — 1 кг;
- солодкий перець — 300 г;
- морква — 500 г;
- ріпчаста цибуля — 150 г;
- часник — 12 середніх часточок;
- масло рафіноване — 150 мл;
- сіль — 1 ч. Л.;
- цукор — 3 ч. Л.;
- оцет 9% — 3 ст. Л.
З цієї кількості вийде 15 порцій, для яких підготуйте 6 півлітрових банок. Оскільки салат не буде стерилізуватися, тару необхідно ретельно вимити і просушити, а потім прожарити 15 хвилин в духовці при температурі 150 °с.
Приготування
На обробку овочів витратите 35 хвилин, а на приготування салату — ще 45. Спочатку необхідно помити всі овочі під проточною водою. Після цього:
- зніміть з кабачків шкірку. Ірина сокіл в “енциклопедії консервування” нагадує, що саме під шкіркою накопичуються корисні речовини. Тому видаляйте її акуратно і максимально тонко.
- розріжте кабачки брусками товщиною 15 мм і довжиною 50 мм.
- у перцю видаліть плодоніжки, насіння і внутрішні перегородки. Наріжте соломкою уздовж.
- моркву очистіть від шкірки і наріжте соломкою.
- у помідорів видаліть плодоніжки. Подрібніть їх на тертці, м’ясорубці або поріжте дрібним кубиком.
- часник очистіть і покришите. Лук позбавте від лушпиння і наріжте півкільцями.
- у каструлю відповідного розміру влийте рослинне масло.
- покладіть спочатку цибулю з морквою, припустимо до прозорості першого. Потім відправте в каструлю інші овочі і ретельно все перемішайте.
- готуйте салат на малому вогні до закипання і продовжуйте варити 15 хвилин.
Гарячу закуску розкладіть по банках. Закупорьте їх прокип’яченими кришками, а потім оберніть теплою ковдрою і залиште так до повного охолодження.
Баклажанний листковий салат
Баклажани відмінно переносять термообробку, а тому залишаються популярним інгредієнтом в домашніх салатах, запасених на зиму. Пропонована закуска готується з простих продуктів, але виходить смачною і добре зберігається протягом 3 років.
Інгредієнти
Вказане нижче кількість продуктів дозволить зробити 20 порцій салату, які вмістяться в 8 півлітрових банках.
Для салату знадобиться:
- баклажани — 2 кг;
- помідори червоні — 2 кг;
- ріпчаста цибуля — 350 г;
- свіжий чилі — 1 стручок;
- морква — 500 г;
- петрушка — 50 г;
- кардамон — ¼ ч. Л.;
- масло рослинне — 200 мл;
- цукор — 25 г;
- сіль-1 ст. Л.
Салат стерилізується, а тому тару вимийте окропом з милом. Не забудьте простерилізувати кришки.
Приготування
Підготовка продуктів забирає 25 хвилин, а термообробка — 60. Овочі вимийте. Баклажани і помідори позбавте від плодоніжок, моркву і цибулю очистіть. Видаліть у чилі хвостик і насіння. Потім:
- баклажани наріжте кружальцями товщиною 10 мм.викладіть їх на деко, додайте 1 ст. Л. Масла, перемішайте і розподіліть в один шар. Запікайте в духовці півгодини при 200 °с.
- наріжте цибулю пір’ям, моркву натріть. Поставте сковороду на вогонь. Налийте в неї трохи масла. Обсмажте злегка цибулю, додайте до нього моркву і тушкуйте до повної готовності.
- томати і гострий перець подрібніть будь-яким зручним способом до однорідної маси.
- додайте до помідорів цукор, сіль, петрушку і кардамон.
- на сковороді прожарити масло, що залишилося і змішайте його з помідорною масою, прокип’ятіть.
- в банку влийте ложку заправки. Покладіть баклажани, на них трохи моркви з цибулею і знову додайте томатний соус. Чергуючи шари, наповніть всі банки, не доходячи до «плічок».
- салат помістіть в широку каструлю, на дно якої покладіть рушник. Влийте теплу воду, не доходячи до краю шийок банок на 10 мм.
- нагрівайте на повільному вогні. Після закипання відрахуйте 60 хвилин.
Салат відразу закрийте герметично, загорніть в теплу ковдру і залиште на добу. Потім відправте в комору.
Салат із зелених помідорів
Підійде для святкового столу. Особливу пікантність йому надає легка острінка, а також пряний аромат.
Інгредієнти
Щоб зробити салат, підготуйте продуктовий кошик, куди входять:
- зелені дрібні помідори — 5 кг;
- часник — 250 г;
- петрушка і кінза — по 100 г;
- запашний перець — 10 зерен;
- лавровий лист — 6 шт.;
- чилі — 3 стручки;
- сіль — 2 ст. Л.;
- цукор — 200 г;
- оцет 9% — 6 ст. Л.
Інгредієнтів вистачить, щоб зробити відразу 30 порцій салату. Для їх зберігання потрібно 12 півлітрових банок.
Щоб салат виглядав цікавіше, можете додати в нього кілька червоних, але ще не дозрілих томатів.
Приготування
Обробка овочів займає 30 хвилин, а приготування салату — 60 хвилин. Блюдо готується так:
- вимийте помідори і зелень. Часник очистіть. Томати переберіть, видаляючи зіпсовані і розчавлені.
- кінзу і петрушку позбавте від грубих стебел. Зелень дрібно порубати з часником.
- овочі та трави змішайте у великій каструлі. Додайте до них гострий перець, сіль і цукор, а також оцет і знову перемішайте.
- залиште салат в холодильнику на ніч для виділення соку. Вранці дістаньте і ще раз перемішайте.
- по чистим банкам розкладіть лаврове листя, запашний перець. Заповніть банки салатом, притисніть його, щоб виступила рідина. Залишки маринаду рівномірно розподіліть по банках.
- стерилізують салат в каструлі, дно якої застелене рушником. Олена крилова радить в ” повній енциклопедії домашнього консервування. Живі вітаміни взимку ” тримати півлітрові банки після закипання води 20 хвилин, а літрові — 25.
Відразу закрийте салат ошпареними кришками і, закутавши теплим пледом, дайте повільно охолонути.
Салат “мисливський” з огірками
Це ідеальна закуска до міцних напоїв. Представляє салат російську кухню і готується з доступних продуктів.
Інгредієнти
Щоб зробити 15 порцій салату, для яких буде потрібно 6 півлітрових банок, візьміть:
- огірки-1 кг;
- помідори — 1 кг;
- морква — 500 г;
- білокачанну капусту-500 г;
- солодкий перець — 500 г;
- ріпчаста цибуля-500 г;
- цукор — 150 г;
- сіль-4 ст. Л.;
- запашний перець — 6 шт.;
- лист лавровий — 3 шт.;
- рослинна олія рафінована — 150 мл;
- оцет — 3 ст. Л.
Закуска готується зі стерилізацією, а тому банки треба завчасно вимити і облити окропом.
Приготування
На підготовку інгредієнтів піде 30 хвилин, а термообробка займає 90 хвилин. Вимийте всі запасені овочі в холодній проточній воді. Потім:
- видаліть з перців насіння і перетинки. У огірків обріжте кінчики. Помідори позбавте від плодоніжки і ущільнення під нею. Почистіть моркву і цибулю.
- наріжте тонкими кружечками огірки і моркву. Цибулю очистіть і наріжте кільцями, солодкий перець — півкільцями, а томати — часточками. Капусту наріжте, як на борщ, посоліть і потріть до появи соку.
- у товстостінну каструлю влийте рослинне масло. На нього викладіть шарами овочі в наступному порядку: морква, цибуля, перець, огірки, капуста і помідори.
- встановіть каструлю на плиту і повільно нагрівайте. Коли виступить сік, покладіть всі прянощі, сіль і цукор. Тільки після цього перемішайте салат, збільште нагрів до середнього і продовжуйте готувати до закипання, а потім готуйте ще 10 хвилин на мінімальному вогні.
- салат розкладіть по банках. Тетяна жукова в книзі» мала енциклопедія консервування ” нагадує, що продукт не повинен доходити до горлечка на 15-20 мм.якщо зазор виявиться більше, то салат може окислюватися і потемніти.
- банки з салатом стерилізують в каструлі, заливши теплою водою до рівня розфасованого продукту.
Тривалість стерилізації для банок 0,5 л в даному випадку становить 7 хвилин, літровим необхідно 10 хвилин. Ємності закрийте кришками, укутайте ковдрою і остудіть протягом доби.
Салати, приготовані на зиму, не дадуть скучити за літнім овочевому різноманітності. ВониМожуть служити гарніром для гарячих страв, а також стануть холодною або гарячою самостійною закускою.