салати на зиму-це відмінна можливість урізноманітнити раціон і заощадити чимало грошей. Такі закуски готуються швидко, причому для них можуть використовуватися некондиційні овочі. Шукаєте надійні рецепти? спробуйте чотири перевірених салату з нашої добірки.

Салат з кабачків

Кабачок відомий своєю універсальністю і користю. У ньому містяться рідкісні антиоксиданти (лютеїн і зеаксантин), які захищають сітківку ока. Пропонований салат, завдяки швидкій обробці, зберігає корисні речовини практично в повному обсязі.

Інгредієнти

Підготуйте наступні продукти:

  • кабачки — 1,5 кг;
  • помідори — 1 кг;
  • солодкий перець — 300 г;
  • морква — 500 г;
  • ріпчаста цибуля — 150 г;
  • часник — 12 середніх часточок;
  • масло рафіноване — 150 мл;
  • сіль — 1 ч. Л.;
  • цукор — 3 ч. Л.;
  • оцет 9% — 3 ст. Л.

З цієї кількості вийде 15 порцій, для яких підготуйте 6 півлітрових банок. Оскільки салат не буде стерилізуватися, тару необхідно ретельно вимити і просушити, а потім прожарити 15 хвилин в духовці при температурі 150 °с.

Приготування

На обробку овочів витратите 35 хвилин, а на приготування салату — ще 45. Спочатку необхідно помити всі овочі під проточною водою. Після цього:

  • зніміть з кабачків шкірку. Ірина сокіл в “енциклопедії консервування” нагадує, що саме під шкіркою накопичуються корисні речовини. Тому видаляйте її акуратно і максимально тонко.
  • розріжте кабачки брусками товщиною 15 мм і довжиною 50 мм.
  • у перцю видаліть плодоніжки, насіння і внутрішні перегородки. Наріжте соломкою уздовж.
  • моркву очистіть від шкірки і наріжте соломкою.
  • у помідорів видаліть плодоніжки. Подрібніть їх на тертці, м’ясорубці або поріжте дрібним кубиком.
  • часник очистіть і покришите. Лук позбавте від лушпиння і наріжте півкільцями.
  • у каструлю відповідного розміру влийте рослинне масло.
  • покладіть спочатку цибулю з морквою, припустимо до прозорості першого. Потім відправте в каструлю інші овочі і ретельно все перемішайте.
  • готуйте салат на малому вогні до закипання і продовжуйте варити 15 хвилин.

Гарячу закуску розкладіть по банках. Закупорьте їх прокип’яченими кришками, а потім оберніть теплою ковдрою і залиште так до повного охолодження.

Баклажанний листковий салат

Баклажани відмінно переносять термообробку, а тому залишаються популярним інгредієнтом в домашніх салатах, запасених на зиму. Пропонована закуска готується з простих продуктів, але виходить смачною і добре зберігається протягом 3 років.

Інгредієнти

Вказане нижче кількість продуктів дозволить зробити 20 порцій салату, які вмістяться в 8 півлітрових банках.

Для салату знадобиться:

  • баклажани — 2 кг;
  • помідори червоні — 2 кг;
  • ріпчаста цибуля — 350 г;
  • свіжий чилі — 1 стручок;
  • морква — 500 г;
  • петрушка — 50 г;
  • кардамон — ¼ ч. Л.;
  • масло рослинне — 200 мл;
  • цукор — 25 г;
  • сіль-1 ст. Л.

Салат стерилізується, а тому тару вимийте окропом з милом. Не забудьте простерилізувати кришки.

Приготування

Підготовка продуктів забирає 25 хвилин, а термообробка — 60. Овочі вимийте. Баклажани і помідори позбавте від плодоніжок, моркву і цибулю очистіть. Видаліть у чилі хвостик і насіння. Потім:

  • баклажани наріжте кружальцями товщиною 10 мм.викладіть їх на деко, додайте 1 ст. Л. Масла, перемішайте і розподіліть в один шар. Запікайте в духовці півгодини при 200 °с.
  • наріжте цибулю пір’ям, моркву натріть. Поставте сковороду на вогонь. Налийте в неї трохи масла. Обсмажте злегка цибулю, додайте до нього моркву і тушкуйте до повної готовності.
  • томати і гострий перець подрібніть будь-яким зручним способом до однорідної маси.
  • додайте до помідорів цукор, сіль, петрушку і кардамон.
  • на сковороді прожарити масло, що залишилося і змішайте його з помідорною масою, прокип’ятіть.
  • в банку влийте ложку заправки. Покладіть баклажани, на них трохи моркви з цибулею і знову додайте томатний соус. Чергуючи шари, наповніть всі банки, не доходячи до «плічок».
  • салат помістіть в широку каструлю, на дно якої покладіть рушник. Влийте теплу воду, не доходячи до краю шийок банок на 10 мм.
  • нагрівайте на повільному вогні. Після закипання відрахуйте 60 хвилин.

Салат відразу закрийте герметично, загорніть в теплу ковдру і залиште на добу. Потім відправте в комору.

Салат із зелених помідорів

Підійде для святкового столу. Особливу пікантність йому надає легка острінка, а також пряний аромат.

Інгредієнти

Щоб зробити салат, підготуйте продуктовий кошик, куди входять:

  • зелені дрібні помідори — 5 кг;
  • часник — 250 г;
  • петрушка і кінза — по 100 г;
  • запашний перець — 10 зерен;
  • лавровий лист — 6 шт.;
  • чилі — 3 стручки;
  • сіль — 2 ст. Л.;
  • цукор — 200 г;
  • оцет 9% — 6 ст. Л.

Інгредієнтів вистачить, щоб зробити відразу 30 порцій салату. Для їх зберігання потрібно 12 півлітрових банок.

Щоб салат виглядав цікавіше, можете додати в нього кілька червоних, але ще не дозрілих томатів.

Приготування

Обробка овочів займає 30 хвилин, а приготування салату — 60 хвилин. Блюдо готується так:

  • вимийте помідори і зелень. Часник очистіть. Томати переберіть, видаляючи зіпсовані і розчавлені.
  • кінзу і петрушку позбавте від грубих стебел. Зелень дрібно порубати з часником.
  • овочі та трави змішайте у великій каструлі. Додайте до них гострий перець, сіль і цукор, а також оцет і знову перемішайте.
  • залиште салат в холодильнику на ніч для виділення соку. Вранці дістаньте і ще раз перемішайте.
  • по чистим банкам розкладіть лаврове листя, запашний перець. Заповніть банки салатом, притисніть його, щоб виступила рідина. Залишки маринаду рівномірно розподіліть по банках.
  • стерилізують салат в каструлі, дно якої застелене рушником. Олена крилова радить в ” повній енциклопедії домашнього консервування. Живі вітаміни взимку ” тримати півлітрові банки після закипання води 20 хвилин, а літрові — 25.

Відразу закрийте салат ошпареними кришками і, закутавши теплим пледом, дайте повільно охолонути.

Салат “мисливський” з огірками

Це ідеальна закуска до міцних напоїв. Представляє салат російську кухню і готується з доступних продуктів.

Інгредієнти

Щоб зробити 15 порцій салату, для яких буде потрібно 6 півлітрових банок, візьміть:

  • огірки-1 кг;
  • помідори — 1 кг;
  • морква — 500 г;
  • білокачанну капусту-500 г;
  • солодкий перець — 500 г;
  • ріпчаста цибуля-500 г;
  • цукор — 150 г;
  • сіль-4 ст. Л.;
  • запашний перець — 6 шт.;
  • лист лавровий — 3 шт.;
  • рослинна олія рафінована — 150 мл;
  • оцет — 3 ст. Л.

Закуска готується зі стерилізацією, а тому банки треба завчасно вимити і облити окропом.

Приготування

На підготовку інгредієнтів піде 30 хвилин, а термообробка займає 90 хвилин. Вимийте всі запасені овочі в холодній проточній воді. Потім:

  • видаліть з перців насіння і перетинки. У огірків обріжте кінчики. Помідори позбавте від плодоніжки і ущільнення під нею. Почистіть моркву і цибулю.
  • наріжте тонкими кружечками огірки і моркву. Цибулю очистіть і наріжте кільцями, солодкий перець — півкільцями, а томати — часточками. Капусту наріжте, як на борщ, посоліть і потріть до появи соку.
  • у товстостінну каструлю влийте рослинне масло. На нього викладіть шарами овочі в наступному порядку: морква, цибуля, перець, огірки, капуста і помідори.
  • встановіть каструлю на плиту і повільно нагрівайте. Коли виступить сік, покладіть всі прянощі, сіль і цукор. Тільки після цього перемішайте салат, збільште нагрів до середнього і продовжуйте готувати до закипання, а потім готуйте ще 10 хвилин на мінімальному вогні.
  • салат розкладіть по банках. Тетяна жукова в книзі» мала енциклопедія консервування ” нагадує, що продукт не повинен доходити до горлечка на 15-20 мм.якщо зазор виявиться більше, то салат може окислюватися і потемніти.
  • банки з салатом стерилізують в каструлі, заливши теплою водою до рівня розфасованого продукту.

Тривалість стерилізації для банок 0,5 л в даному випадку становить 7 хвилин, літровим необхідно 10 хвилин. Ємності закрийте кришками, укутайте ковдрою і остудіть протягом доби.

Салати, приготовані на зиму, не дадуть скучити за літнім овочевому різноманітності. ВониМожуть служити гарніром для гарячих страв, а також стануть холодною або гарячою самостійною закускою.