Свята ще не закінчені, попереду – Різдво, тому хороші рецепти дбайливою господині точно знадобляться. Якщо ви хочете подати своїм гостям і близьким блюдо з качки, але не впевнені, що впораєтеся, пропонуємо перевірені рецепти, серед яких, напевно, знайдеться підходящий.

Коли ще експериментувати з незнайомими рецептами, як не в довгі вихідні? Навіть якщо ви не встигнете подати до столу запропоновані страви з-за особливостей їх приготування і визрівання, ви легко зможете насолодитися ними пізніше, коли велика частина Росії перейде на знежирений кефір після рясних застіль.

Фудблогер Єлизавета Кириченко пропонує замахнутися на французьку класику і приготувати террін з качки з апельсином. Можливо, рецепт вам спершу здасться складним, проте чому б не спробувати?

Інгредієнти:
• 750 г качиних грудок, очищені
• 150 г качиної печінки (курячого або індичої)
• 50 мл бренді
• 30 мл апельсинового лікеру (наприклад, Cointreau)
*апельсиновий лікер і бренді можна замінити на готовий продукт, наприклад, підійде Grand Marnier Orange&Cognac Liqueur
• 100 мл свіжовичавленого соку апельсина
• дрібно натерта цедра з ½ апельсина
• 2 цибулини шалот
• 2 зубчики часнику
• кілька гілочок свіжого чебрецю (тільки листя)
• 1 яйце
• 1 ст. л. оливкової олії (апельсинове)
• 150-200 г прошутто в тонкій нарізці (або нежирного бекону в тонкої нарізки)
• 50 г свіжих очищених і несолоних фісташок
• спеції за смаком (сіль, суміш 5 перців свежемолотая)

Приготування:
1. Качині грудки нарізати невеликими шматочками і з’єднати у великій ємності з крупно нарізаним шалотом, роздавленим часником, ст. л. оливкової олії, соком і цедрою апельсина, апельсиновим бренді, свіжими листям чебрецю, сіллю і перцевої сумішшю. Добре перемішати, накрити і залишити маринуватися в холодильнику мінімум на 4-5 годин.

2. У блендері подрібнити до стану крему качине філе разом з цибулею і часником, печінка, ввести яйце і спеції, якщо не вистачає додати ще за смаком. Додати фісташки і перемішати вручну.

3. Дно форми для випічки розміром приблизно 10×18 см вистелити пергаментом, зверху викласти внахлест один на одного скибочки прошутто (бекону) по всій довжині форми, краї бажано залишити звисати з форми, щоб їх вистачило обернути террін поверх.

4. У форму на прошутто (бекон) викласти масу терина, розрівняти, загорнути краї м’яса і запечатати зверху фольгою.

5. Запікати в попередньо розігрітій духовці до 170°С на водяній бані або на режимі «пар» на протязі 1-1,30 ч. Зняти фольгу, остудити і перед подачею прибрати в холодильник на ніч.

Что приготовить из утки к праздничному столу и не только

Якщо вам чимось не сподобався попередній рецепт терина, скористайтеся тим, який пропонує відомий фудфотограф Ганна Пустырникова. Вона не приховує, що з готуванням доведеться трохи повозитися, однак у свята знайти час на приготування незвичайного страви простіше, ніж серед робочих буднів.

Інгредієнти (приблизно на 3 банки по 200 гр):
2-3 великі французькі качині грудки (загальна вага 750 гр), можна взяти дрібніше – 7-8 шт., загальна вага 900 гр з шкірою, щоб отримати потрібну вагу після видалення шкіри
75 г солоного сала
100 мл вершків 33%
1 яйце
15 гр борошна
35 гр кедрових горіхів ( в ідеалі пінії)
2-3 скибочки бекону
25 гр вершкового масла
1 невелике яблуко
0,5 невеликої головки цибулі (солодкий білий або шалот)
1 ч. л. свіжого або сушеного розмарину.
2 ст. л. коньяку
2-3 ягоди ялівцю
морська сіль
чорний перець крупного помелу
оливкова олія

Что приготовить из утки к праздничному столу и не только

Приготування:
1. Видалити з качиних грудок шкіру і жир. 1/3 качиних грудок порізати дрібними шматочками (зі стороною 0,5 см), змішати з дрібно нарубаним розмарином і коньяком. Залишити маринуватися на 30-40 хвилин. Залишився м’ясо порізати невеликими шматочками.
2. Сало порізати дрібними кубиками.
3. Бекон нарізати маленькими шматочками, цибулю дрібно порізати, яблуко очистити від шкірки, насіння і нарізати дрібними кубиками.
4. На невеликій кількості оливкової олії обсмажити бекон, додати цибулю (слідкуйте, щоб не пригорів) і яблуко. Остудити.
6. Немаринованные шматки філе покласти в чашу блендера разом з салом і подрібнити, але не до пастоподібного стану. Додати яблука з цибулею і беконом, ще пробити вже до тістоподібної консистенції. Мариновані шматочки грудки не потрібно подрібнювати блендером, але якщо ви любите ніжну консистенцію, їх теж можна трохи пробити блендером, щоб відділилися всі плівки і сухожилля, які не забралися ножем.
7. Розтопити в сотейнику вершкове масло, обсмажити на ньому муку, додати вершки і довести до кипіння. Посолити і поперчити. У гарячий соус ввести яйце, інтенсивно збиваючи вінчиком, дати загуснути.
8. Ягоди ялівцю розчавити ножем.
9. Змішати мариноване м’ясо з рештою м’ясом, додати ялівець, бешамель, добре посолити і поперчити. Ретельно зігнати отриману масу руками, щоб не залишилося плівок, сухожиль або якихось не подрібнених шматочків качки. Консистенція повинна бути однорідною.
Порада: Всі террины і паштети обов’язково треба злегка пересолювати, не бійтеся, вони дуже втрачають під час приготування в “солоності і перчености”!
10. Щільно набити чисті банки отриманою масою, щоб позбутися від повітря всередині. Зверху посипати горішками. Не набивайте банки до самого верху, т. к. при запіканні буде виділяти жир і він може випливати.
11. Духовку розігріти до 160 ° с. Глибокий лист наповнити гарячою водою і поставити в нього банки (відкриті), вода повинна закривати банки на 2\3 їх висоти. Запікати близько 50 хвилин. Температура всередині терина повинна бути 70С. Якщо термометра немає, про просто увіткнути ніж у центр терина, вийняти і помацати, якщо обпалює – террін готовий.
12. Готові террины вийняти з духовки, дати трохи охолонути і закрити кришками. Охолодити при кімнатній температурі і прибрати в холодильник. Дати визріти від 1 до 7 днів.
Зберігається до 6 тижнів в холодильнику.

Что приготовить из утки к праздничному столу и не только

А фудблогер Анжеліка Зоркіна запевняє, що качині ніжки з часником і апельсином, рецепт яких вона пропонує, стануть улюбленим сімейним зимовим стравою. І не тільки в свята.

Інгредієнти:
6 качиних ніжок
Цедра 1 апельсина
1 ч. л. крупномолотого чорного перцю
2 ч. л. морської солі
50 мл бренді
Сік одного апельсина (150 мл)
7 зубчиків часнику
кілька гілочок чебрецю

Приготування:
1. Змішати чорний перець, сіль, цедру апельсина, видавити через прес пару зубчиків часнику. Натерти отриманою сумішшю качині ніжки і покласти їх у форму для запікання в один шар. Змішати бренді з апельсиновим соком і полити ніжки. Накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник на 12-24 години. Перевернути ніжки в процесі маринування 1-2 рази.

2. Покласти до ніжок часник прямо в лушпинні, кілька гілочок чебрецю, щільно закрити форму фольгою і поставити в духовку, розігріту до 200 градусів на 70-90 хвилин. Останні 10 хвилин готувати ніжки без фольги.

Порада: Якщо будете запікати цілу качку, то збільште час приготування до 2-2,5 годин, в залежності від розміру вашої пташки, коли вона готова, внутрішня температура в самому товстому місці тушки буде близько 69-75 градусів. Кухонний термометр дуже корисна річ, якщо у вас його ще немає, обов’язково придбайте!

Что приготовить из утки к праздничному столу и не только

Качка по-селянськи з квашеною капустою та яблуками від фудблогера Юлії Коміссарова. Таку качечку і на святковий стіл подати не соромно, і за сімейною вечерею в кінці робочого тижня вона напевно буде з’їдена.

Час приготування – 2 ч. 30 хв.
Інгредієнти:
• Качка ціла – 2 кг.
• Цибуля – 2 середніх цибулини
• Квашена капуста – 800 гр.
• Морква – 1 шт.
• Часник – 3 зубчики
• Яблука – 3-4 штуки
• Чорний мелений перець
• Лавровий лист
• Чебрець
• Сіль

Что приготовить из утки к праздничному столу и не только

Приготування:
1. Качку почистити. Відрізаємо крила, філе і ніжки. З каркаса зрізаємо жир і шкірку. Зайвий жир обрізаємо. Каркас промити, покласти в каструлю з холодною водою і зварити бульйон. Шкірку і жир дрібно нарізаємо і кладемо в гусятницю або казан, на повільному вогні розтоплюємо жир, як тільки шкварки стануть коричневого кольору, витягнути їх з жиру і викинути. Збільшуємо вогонь до максимуму і кладемо в жир оброблену качку. Перед цим кожен шматочок натерти сіллю і перцем. Обсмажити кожен шматочок до золотистого кольору.
2. Цибулю нашаткувати, моркву порізати великими шматочками, часник розчавити площиною ножа і нарізати. Дістаємо шматочки качки, зливаємо зайвий жир, залишаємо трохи. Обсмажуємо цибулю з часником та морквою. Квашену капусту промити і віджати. У яблук видалити серцевину і нарізати товстими скибочками.
3. Викласти до овочів капусту, перемішати, додати яблука. Зверху покласти шматочки качки, додати бульйону, щоб він прикривав капусту. Зверху покласти лавровий лист і пучок чебрецю. Розігріти духовку до 180 С, накрити гусятницю кришкою і поставити нудитися в духовку на 2 години.

На гарнір відмінно варену картоплю з кропом.