Експерт Надія Стьопкіна, провідний спеціаліст Національного органічного союзу, відповідає на питання про значущість використання органічних продуктів харчування.

Що таке органічні продукти харчування?

Органічними продуктами вважаються ті продукти, які виробляються без використання досягнень хімічної промисловості, без використання мінеральних добрив, гербіцидів, пестицидів. В органіці контролюється весь процес від сировини до вже упакованого продукту, що йде на полиці магазинів. Земля при цьому останні кілька років не повинна використовуватися для ведення сільського господарства традиційним способом. На ній не повинні були застосовуватися мінеральні добрива та засоби захисту рослин. В органічному виробництві не використовується ГМО, барвники, стабілізатори, загусники, заміна молочного жиру на рослинні жири і так далі.

Тварини, які виробляють органічне харчування, повинні отримувати тільки органічний корм, а також не піддаватися впливам гормональних ін’єкцій.

В органічних продуктах не повинно бути різних домішок крім органічних. Якщо ви побачили не органічні компоненти, яких повинно бути не більше 5% від усього складу продукту, то це органічний продукт. Весь інший склад повинен бути натуральний.

Что такое органические продукты питания?

Чим органічні продукти відрізняються від фермерських і індустріальних?

Різниця між фермерськими та органічними продуктами велика. Багато людей вважають, що саме фермерські продукти – виключно чисті та екологічно безпечні. На жаль, не завжди.

«Фермерські» – це поняття загальне, яке може говорити тільки про те, що продукт зробили фермерське (селянське) господарство. Яким способом або методами такий продукт зроблений, ніким не регламентовано. Фермер може вирощувати свою продукцію в більш якісних умовах, ніж великі традиційні господарства, але при цьому ніхто не забороняє йому використовувати ті ж самі хімікати і гормони – на відміну від виробника органіки, для яких такі речі заборонені.

Виробники органічних продуктів на відміну від фермерів зобов’язані пройти процес обов’язковій сертифікації виробництва продукції з жорстким органічним стандартам, в подальшому за виконанням цих стандартів спостерігають інспектора, які проводять як планові, так і позапланові перевірки.

Что такое органические продукты питания?

Як покупець може зрозуміти, що продукт дійсно органічний?

Дуже часто покупців, охочих придбати в магазинах справжнє органічне харчування, нещадно обманюють. Багато стикалися з такою неприємною ситуацією, коли на пакеті молока або на упаковці з сиром пишуть «біопродукт», «продукт органік», «натуральний продукт», а при найближчому розгляді виявляється, що ці продукти містять у собі такі компоненти, які органічна продукція містити ні в якому разі не повинна. Єдине, що об’єднує таке харчування з органічним – це ціна.

У Росії відсутній закон про виробництві та переробці органічної сільськогосподарської продукції. На даний момент будь-який виробник може назвати свою сільгосппродукцію словами «органічна», «екологічна», «біо».

Что такое органические продукты питания?

Щоб бути впевненим, що ви купуєте органічний продукт, зверніть увагу на етикетку. Основний характерний ознака – наявність графічного знака. В Європі органічну продукцію відзначають зеленим знайомий з листочком, сформованим з 12 білих зірок.

Что такое органические продукты питания?

Продукція, сертифікована російськими сертификаторами, теж має відповідний знак.

Російські виробники якісної продукції, якщо вона дійсно така, тепер отримали можливість іменувати її терміном “органічний продукт” та маркувати російським зеленим листом.

Цей знак використовується сертифікаційними компаніями, що працюють в рамках системи добровільної сертифікації НІС (Національний органічний союз). Питання застосування державного знака буде визначений момент, коли буде прийнято закон — не раніше початку наступного року.

Что такое органические продукты питания?

На жаль, в даний час в магазинах представлений лише невеликий перелік сертифікованих по органічному ГОСТу корисних продуктів, маркованих знаком “Органік”. Якщо споживач все ж сумнівається і хоче впевнитися, що це не фальсифікат, він завжди може зв’язатися з органом по сертифікації і запитати звіт про перевірку, склад продукції і копію сертифіката.

Існує ряд характерних зовнішніх ознак органічних продуктів:

Строки зберігання. Наприклад, якщо ви побачили органічний молочний продукт, у якого термін зберігання більше 10 днів, значить, він пройшов або глибоку пастеризацію (що рідко застосовується в органіці), або в нього додані штучні компоненти або консерванти, які дозволяють йому зберігати набагато більше. Справжнє органічне молоко проходить пастеризацію при температурі 68-72 градуси і зберігає всі корисні речовини.

Компоненти, з яких зроблений продукт. Відсутність інформації про компоненти повинні вас насторожити.

Что такое органические продукты питания?

Інформація про виробника. Виробництвом органічних продуктів займаються в основному малі або середні компанії і селянсько-фермерські господарства. Участь великих компаній у виробництві таких продуктів обмежена стандартами. Також будьте уважні, якщо в якості продавця вказана одна компанія, а виробник продукту або компонентів інший, сертифікуватися повинна весь ланцюжок від поля до прилавка, а в складних схемах нелегко відстежити, що сертифіковане, а що ні. Чим часто користуються виробники фальсифікату.

Варто звернути увагу на зовнішні дані продукту та його характерні якості. Наприклад, овочі в органіці найчастіше за зовнішніми характеристиками сильно програють своїм «хімічним» родичам (особливо тим, які виросли в землі). Калиброванность, абсолютно без вади, схожість на воскові і т. д. не є характерними ознаками органіки.

Что такое органические продукты питания?

В органічних продуктах повинні бути присутні ознаки, знайомі нам з дитинства. Наприклад, надрезанное яблуко має темніти, кефір в пляшці шаруватися.

Існують і інші ознаки. Але вони більше для фахівців і тих, хто серйозно захоплюється темою здорового способу життя. Якщо ви хочете бути на 100% впевнені в органічності продукту (наприклад, тому що в сім’ї є алергіки, особливо діти), то краще перевірити продукти через сертифікатора або в лабораторії і потім вже купувати органічні продукти перевірені надійних виробників.

Что такое органические продукты питания?

Які функції повинні бути в органічних продуктах?

– У європейських і російських стандартах чітко зазначено, що у складі продукту має бути не менше 95% органічних компонентів. При виробництві органічних продуктів заборонено використання штучних харчових добавок, а також використання генетично модифікованих продуктів. У переробці та виробництві готової продукції заборонено рафінування, мінералізація та інші прийоми, які знижують поживні властивості продукту, а також додавання штучних ароматизаторів, барвників (крім тих, що визначені у відповідних стандартах).