У супермаркеті можна купити рибні пресерви у вигляді філе. Зручно, красиво, але склад який: суцільно консерванти та глутамат натрію. Щоб вийшло корисно, смачно і швидко, давайте розбиратися, як посолити оселедець в домашніх умовах. З двох способів вибирайте, який вам більше до душі, мені найбільше подобається солити в розсолі.

Як підготувати рибу

Засолити можна як свіжу, так і заморожену оселедець. У будь-якому випадку краще брати екземпляри пожирнее, вони не повинні бути плоскими. У дійсно свіжої риби зябра червоні, а очі прозорі, блискучі, луска волога. Якщо ж зябра стали коричневими або сірими, а очі помутніли, то це не зовсім свіжий продукт.

На заморожених тушках не повинно бути занадто багато льоду (навіщо платити за воду) і жовтого нальоту, інакше це обернеться гірким присмаком.

Якщо оселедець свіжа, то її досить добре помити в холодній воді, не потрібно потрошити або видаляти луску. Рибу з морозилки слід розморозити в холодильнику або в крайньому випадку в воді, але не теплою, а холодною, інакше м’ясо побіліє і втратить пружність. Мікрохвильовка для відтавання також не підійде.

  • оселедець – 2 шт.;
  • сіль – 2 ст. Л.;
  • цукор – 2 ч. Л.;
  • чорний мелений перець – 1 ч. Л.

Цукор хоч і збільшує трохи калорійність страви, але робить смак більш ніжним і збалансованим.

приготування:

  1. рибу ретельно промити, обсушити паперовим рушником.
  2. у тарілці перемішати перець, сіль і цукор. Оселедець посипати цією сумішшю.
  3. тушки загорнути в харчову плівку, покласти в миску і прибрати в холодильник. Продукт буде готовий через 2 доби.
  4. після цього плівку прибрати. Оселедець промити і обсушити, почистити і випатрати, використовувати для будь-яких кулінарних цілей: салатів, канапе.

Без розсолу солону оселедець не можна зберігати довше 2 днів в холодильнику.

Важливо! точні значення калорійності солоного оселедця сильно залежать від ступеня жирності самої риби. Енергетична цінність оселедця знаходиться в межах 200-250 ккал в 100 г, а додавання цукру підвищує калорійність приблизно на 30 ккал.

необхідні інгредієнти:

  • оселедець – 2 шт.;
  • вода – 1 літр;
  • сіль – 2 ст. Л. З гіркою;
  • цукор – 2 ч. Л.;
  • лавровий лист – 4-5 шт;
  • перець духмяний – 4 горошини;
  • перець чорний горошок – 10 шт;
  • гвоздика – 5 бутонів.

Цей спосіб підходить для приготування солоної оселедця цілком. Точна вага риби значення не має, головне дотримуватися пропорції води і солі в маринаді. Кількість спецій регулювати на свій розсуд.

приготування:

  1. у каструлю налити воду і відразу додати всі інгредієнти: цукор, прянощі, сіль.
  2. прокип’ятити 2-3 хвилини, дати рідини повністю охолонути. Якщо немає часу чекати, то скористатися холодною водяною лазнею. Ніколи не використовуйте гарячий маринад, оселедець в ньому просто звариться.
  3. в емальовану каструлю (не дуже широку) або пластиковий посуд викласти рибу. Залити розсолом. Рідина повинна покривати її. Якщо вона “визирає”, то придавити за допомогою гніту. Для цієї мети підійде закрита банка з водою.
  4. прибрати ємність в холодильник на 2 доби. Перед подачею на стіл або використанням для салату під шубою очистити, видалити нутрощі і кісточки.

Якщо потрібно приготувати смачно і швидко, то краще солити скибочками, нарізати тушку поперек шматочками шириною в 2-3 см.у риби попередньо видалити голову і нутрощі. У такому вигляді вона просолиться за 24 години. Готовий продукт зберігати в розсолі, обов’язково в холодильнику не довше 7 днів. За цим рецептом легко замаринувати і іншу рибу, наприклад, скумбрію. Виходить дуже смачна оселедець, ніжна і малосольная.

Посолити оселедець будинку-простіше простого. Головне, дочекатися, коли вона добре промаринуется. Далі можна її пускати в салати або подавати на стіл просто з цибулею. Вона набагато смачніше магазинної.