За даними іранських дослідників, м’ясо, приготоване на відкритому вогні, шкідливіше вихлопних газів і тютюнового диму.

Приготовані на мангалі шашлики небезпечні для здоров’я, заявляють іранські вчені. За підсумками лабораторних досліджень та комп’ютерного моделювання процесів, що відбуваються при смаженні м’яса на дровах, вчені з’ясували, що шкідливим м’ясо стає від дров’яного диму. З цими висновками багато хто не згодні.

“Коли коптиться ковбаса, а це відбувається протягом доби, то можна говорити про канцерогени в певній мірі. Основний канцероген це бензопірен. Найбільша його кількість накопичує риба. При приготуванні шашлику диму настільки незначна кількість, що про просочення їм м’яса говорити не доводиться», — говорить лікар-дієтолог Олексій Ковальков.

За даними тих же іранських вчених, за своїм впливом дим від спаленної в мангалі деревини і трохи обвугленої м’яса навіть перевищує шкоду, що наноситься організму тривалим курінням тютюну.

«Ми готуємо на відкритому вогні, і ніхто ще не скаржився. Питання в якості самого продукту. Якщо ми подивимося, де мешкають довгожителі, то це як раз ті сфери, де готують багато м’яса на відкритому вогні. Менш просмажене м’ясо і щадні температури завжди більш корисні, ніж екстремальні прожарки», — не згоден з ними співвласник мережі ресторанів «Торро Гриль», засновник Російської гільдії шеф-кухарів Антон Лялін.
 
Вчені вважають, що небезпечні сполуки, що містяться в димі при приготуванні барбекю або м’яса на мангалі, можуть збільшувати ймовірність мутації ДНК людини в сотні разів.