Макарони, тістечка та інші продукти, що призводять до зайвої ваги, все одно будуть споживатися людьми, незважаючи на знання про те, наскільки це шкідливо для фігури. Нещодавно проведене дослідження показало, що продукти, насичені простими вуглеводами і мають високий глікемічний індекс, певним чином впливають на ділянки мозку, роблячи вольовий відмова від їх вживання практично неможливим.

Вчені з Бостона дитячої лікарні штату Массачусетс заявили про те, що їжа з високим вмістом рафінованих вуглеводів стимулює зони мозку, відповідальні за звикання. «Це побічно підтверджує теорію про існування харчової залежності» – розповіли дослідники.

Відзначимо, що представники науки не вперше пов’язують високий рівень простих вуглеводів у раціоні харчування з надмірною масою тіла. Цього разу фахівці також особливим чином виділили те, що саме обмеження вживання продуктів, насичених вуглеводами, забезпечує кращий контроль над почуттям голоду і кількістю їжі, що є найбільш ефективним захистом від зайвої ваги і ожиріння.

Проблема в тому, що домогтися такого обмеження на практиці вкрай складно, оскільки вуглеводні продукти вельми специфічно впливають на мозкову активність, викликаючи звикання.

Отказаться от вредной еды невозможно физически

«Рафіновані вуглеводи незалежно від енергетичної цінності і смакових характеристик їжі викликають симптоми залежності» – пояснили дослідники.

За їх словами, особливо швидко така залежність формується у людей, що належать до групи ризику – страждають ожирінням або просто повних.

Вплив на мозок їжі, повної рафінованих вуглеводів, вчені пов’язують з коливаннями рівня глюкози в крові, які відбуваються в організмі після її вживання. Цей процес, коли цукор різко підвищується, а потім падає, здійснюється протягом чотирьох годин – проміжку, який формує харчову поведінку під час наступної трапези. «Звичайно, для більшої доказовості необхідно проведення дослідження, що охоплює людей різної статі, віку і національності, представників різних соціальних груп» – внесли уточнення фахівці. Але в тому, що білий хліб і випічка, цукор, мед і картоплю «винні» в формуванні хворобливого звикання, вони не сумніваються.

Джерело