Дизайн

Іноземні туристи, які відвідали будь-який російський ресторан, будуть вражені його дизайном-особливо це стосується столичних закладів. Так « “пушкін” оформлений старовинними глобусами і телескопами, а також антикварної бібліотекою в 15 тисяч томів, підмосковна «царська полювання» оформлена в стилі мисливського будиночка для важливих осіб.

Все це незрівнянно з обстановкою в ресторанах інших країн, де відносяться до закладів не настільки трепетно, а вечеря в ресторані — справа цілком звичайне. Росіяни не розпещені загальною естетикою-в містах красиві інтер’єри і споруди зустрічаються не так часто, як в європі, тому у нас більше уваги приділяється дизайну простору. У європі відвідувачі, швидше, чекають простий, затишною і спокійною атмосфери, в якій можна поспілкуватися і відпочити за їжею.

Локальність

В європі часто підкреслюють локальну специфіку-ресторани в лісі, на березі океану, на фермах користуються великою популярністю у місцевого населення. У росії ж ресторатори тільки починають використовувати локальність як перевагу.

Наприклад, у владивостоці є атмосферний рибний ресторан “п’ятий океан «з величезним вибором морепродуктів і тематичним» морським” інтер’єром. У воронежі не так давно з’явився ресторан “очерети «від ginza project — при створенні інтер’єру дизайнери, натхненні місцевою природою, зробили акцент на природній колірній гамі з деревними відтінками, а в меню з’явилася незвичайна піца» чорнозем’я” з місцевих продуктів з додаванням бурякового соку в тісто.

Офіціанти

Офіціант в росії і в європі — це два різних поняття. У росії це як і раніше вважається не зовсім повноцінною професією, а варіантом підробітку для студентів. На щастя, сьогодні з’являється все більше професіоналів, але це, скоріше, рідкість — в основному офіціантами влаштовуються люди, у яких немає ніяких спеціальних навичок. Більшості з них просто потрібна робота, і їх влаштовує змінний графік.

Щоб влаштуватися на роботу офіціантом в хороший ресторан у франції, потрібно мати спеціальну освіту. Потрібно закінчити профільний вуз або отримати середню освіту, де навчаються за системою «2 через 2»: два тижні стажування в ресторані і два тижні теорії. В європі можна відвідати ресторан у відпустці, повернутися в нього через кілька років і побачити той же персонал, в той час як в росії таке неможливо через велику плинність кадрів.

Традиції і звички гостей

В росії практично немає сімейних ресторанів. Надто вже сильно змінювалися наші традиції за останні, скажімо, сто років, щоб хоча б якийсь сімейний бізнес зміг протриматися, незважаючи ні на що. У європі ж діти і онуки із задоволенням підхоплюють справу сім’ї. Так, володар трьох мішленівських зірок, кращий шеф іспанії рамон фрейша керує рестораном, який дістався йому від батька, а краща жінка-шеф в четвертому поколінні олена арзак стала головною на кухні сімейного ресторану, заснованого в 1897 році.

Похід в один і той же ресторан стає традицією, якої в росії поки немає. У нас поки не прийнято ходити в ресторан просто так. Найчастіше співвітчизники в ресторанах що-небудь» відзначають”: весілля або ювілей, наприклад. Люди частіше ходять в ресторани показати себе, розважитися, «вигуляти» наряд. Найчастіше причина такої поведінки – у високих цінах, але частіше — справа звички.

Одягти джинси і піти повечеряти в ресторані — це, скоріше, про європу. За статистикою, жителі швейцарії, греції та іспанії витрачають на походи в ресторани в три рази більше, ніж росіяни. Хоча, як не дивно, в подорожах ті ж люди готові спокійно повечеряти після екскурсії в хорошому європейському ресторані без каблуків і укладання.

В європі люблять свою кухню і завжди віддадуть перевагу їй, а пробувати нове будуть лише в рідкісних випадках. Найчастіше при цьому меню ресторанів досить просте: наприклад, в італії ви традиційно зустрінете багато піци, пасти і страв з сиром, а в норвегії — рибу і морепродукти. Жителі цих країн готові харчуватися місцевими стравами постійно, чого до недавніх пір не можна було сказати про росіян. Якщо співвітчизники йдуть в ресторан, то будуть пробувати абсолютно все нове, навіть якщо хочеться простого борщу і котлет.

Сьогодні ситуація змінюється і в росії. Зокрема, завдяки доступності фермерських продуктів. Так, в ресторані авторської кухні “очерети” від ginza project м’ясо, птиця, овочі, сири і молочні продукти закуповують безпосередньо у локальних виробників, північну рибу — у зарекомендували себе постачальників з усієї росії, а рідкісні продукти, такі як французькі устриці або локальні італійські приправи, привозять з європи.

Меню і винна карта

Як правило, російське меню ширше європейського. Найчастіше ресторани в європі пропонують на вибір всього кілька страв-наприклад, в брюссельському pampas rodizio основне меню вміщується на одній сторінці, тоді як у вітчизняних закладах можна вибрати з 5-8 варіантів гарячого, закусок, салатів і десертів — як, наприклад, в ростовському ресторані «пори року». Найчастіше відвідувачам запропонують ще й дитяче меню.

А ось винна карта і асортимент напоїв в європі буде ширше. Найчастіше це обумовлено регіональними особливостями-наприклад, в регіонах, де виробляють вино, його буде багато в будь-якому закладі. Іноді ж причина – в кліматі. У жарких країнах ти будеш купувати більше напоїв, ніж в помірному російському кліматі.