Сьогодні, 15 грудня, відзначається Міжнародний день чаю! У Росії цей напій дуже люблять і уявити собі посиденьки з друзями або сім’єю без чашки ароматного чаю просто неможливо! Чим так корисний цей продукт, а також цікаві рецепти його приготування ви знайдете в нашому матеріалі.

Пачка хорошого чаю цінувалася у всі часи: у часи дефіциту вона була обов’язковою частиною подарунка або плати за послугу, чай діставали по знайомству і дбайливо зберігали. З сортами було не густо, і про білому, молочному улуні і навіть зеленому мало хто знав. Чорний байховий — ось що пили в СРСР в більшості сімей.

З приходом продовольчого достатку ми познайомилися з різними сортами і смаками чаю, але любити його менше не стали. Шкода, звичайно, що зараз все менше людей заварюють чай традиційним способом, вважаючи за краще чайні пакетики, адже у чаю з самовара, наприклад, зовсім інший смак!

По чайку? Отмечаем Международный день любимого напитка

Якщо ви любите чаювати, вам буде корисно дізнатися про унікальні властивості чаю. Мова зараз йде про класику — напій з чайного листя. Виявляється, чай — досить потужний засіб від втоми, він також тонізує, покращує пам’ять і надає легку сечогінну дію. Можливо, тому він включений в список напоїв, які допоможуть схуднути.

У чаї містяться вітаміни С (у зеленому його в 10 разів більше, ніж в чорному), В1, В2, К, РР, пантотенова кислота, він також багатий вітаміном Р, який необхідний для здоров’я судин. До складу чаю входять 17 амінокислот, у тому числі і ті, які благотворно впливають на нервову систему. Вчені з Національного університету Сінгапуру впевнені, що одна чашка чорного і зеленого чаю в день знизить ризик виникнення деменції на цілих 50%! Сподіваємося, ця статистика переконає вас заварити чашечку улюбленого напою. А якщо ви шукаєте цікаві рецепти, які чудово підійдуть для вживання в зимовий період, зверніть увагу на нашу добірку — ми зібрали для вас найкращі!

ЧАЙ З МАЛИНОЮ
Інгредієнти (на 800 мл):
2-3 ч. л. чаю
маленький шматочок свіжого імбиру
жменю малини
кілька листочків м’яти
часточка лимона
мед за смаком

Приготування: у чайник закидаємо всі інгредієнти (крім меду), заливаємо гарячою водою і заварюємо. При подачі додаємо мед.

ЧАЙ З ЯБЛУКАМИ
Інгредієнти (на 500-800 мл):
1 ч. л. будь-якого чаю без ароматизаторів
половина яблука
кориця 2-3 палички
мед за смаком

Приготування: ріжемо яблука на часточки, заливаємо водою і варимо. Після закипання додаємо корицю і варимо 15-20 хв. Окремо заварюємо міцний чай. Змішуємо проціджений чай з яблучним напоєм. Мед додати в чашку за смаком.

ЧАЙ З ВИШНЕЮ
Інгредієнти (на 1,2 л):
8 ч. л. чорного чаю,
150 гр замороженої вишні
жменя сухофруктів
0,5 лимона

Приготування: лимон нарізати кружечками і потім навпіл. Інгредієнти покладіть в чайник, заваріть окропом і настоюйте 15 хвилин.

По чайку? Отмечаем Международный день любимого напитка

ЧАЙ З ОБЛІПИХОЮ
Інгредієнти (на 800 мл):
2-3 ч. л. чаю
кілька листків меліси
часточка лимона
2 жмені обліпихи
мед або цукор по-смаку

Приготування: у чайник закидаємо чай, мелісу і лимон. Заливаємо гарячою водою і заварюємо. В окремому склянці тиснемо обліпиху, щоб вона дала сік. Змішуємо з медом. Відразу в гарячий чай не додаємо, даємо йому трохи охолонути. Коли чай трохи охолоне, приєднуємо до нього обліпиху.

ЧАЙ З ЯЛІВЦЕМ
Інгредієнти (на 800 мл):
2-3 ч. л. чаю
кілька листочків м’яти (або материнки/чебрецю)
1 ст. л. ягід ялівцю (їх можна знайти серед спецій в сушеному вигляді)
маленька гілочка розмарину (велика кількість розмарину переб’є всі запахи і смаки)

Приготування: у чайник засипаємо чай, додаємо м’яту, ялівець і розмарин. Заварюємо, додаємо цукор по смаку і готово.

ГОСТРИЙ ЧАЙ З ШИПШИНОЮ
Інгредієнти (на 1,2 л):
половина зеленого яблука (солодкого)
2-3 скибочки лимона
свіжа м’ята зі стеблами, невеликий пучок
плоди шипшини 5-7 шт
чорний листовий чай, можна з чебрецем або травами 2 ст. л. з гіркою
гострий перець 2-3 шт

Приготування: яблуко нарізати тонкими скибочками, гуртки лимона — навпіл. На кожному перчике зробити багато надрізів; розрізати не треба. Шипшина подавіть плазом ножем. Укладаємо в чайник всі інгредієнти, зверху засипаємо чай. Заварюємо крутим окропом, настоювати 10 хвилин, подаємо гарячим.

Новий рік без алкоголю: смачні напої для непитущих

Зігрітися і заспокоїтися: добірка корисних гарячих напоїв