здобне тісто на булочки готується просто, коли знаєш секрети і отримуєш задоволення від процесу. Якщо ви побоюєтеся дріжджовий випічки, тоді рекомендації в статті розвіють страхи і допоможуть уникнути типових помилок.
Здобне тісто на булочки: рецепт приготування
Щоб зробити здобне тісто, візьміть такі інгредієнти, як:
- борошно-500 г;
- сухі дріжджі-1 ст. Л.;
- цукор — 3 ст. Л.;
- сіль — ¼ ч. Л.;
- ванільний цукор-1 пакетик;
- молоко-50 мл;
- ряжанка – 200 мл;
- яйця-3 шт. (для тесту і мастила);
- масло вершкове-50 г.
Дотримуйтесь етапів приготування:
- розчиніть в теплому молоці дріжджі і половину цукру.
- відставте суміш в тепле місце на 10 хвилин.
- розтопіть масло на водяній бані, дайте охолонути.
- збийте яйця з цукром, сіллю і ваніліном.
- додайте в масу масло, дріжджову суміш і ряжанку.
- всипати просіяне борошно, помішуючи вміст.
- замісіть тісто так, щоб воно не липло до рук.
- накрийте ємність рушником і залиште підходити на 1,5 години.
Як тільки тісто для булочок буде готове, приступайте до формування виробів. Цей рецепт підходить для випікання в духовій шафі.
Солодке здобне тісто в хлібопічці
Набагато легше приготувати тісто в хлібопічці. Все, що необхідно, – це засипати інгредієнти в машину і насолоджуватися процесом.
Отже, підготуйте продукти:
- борошно – 450 г;
- сухі дріжджі — 1 ч. Л.;
- цукор — 2,5 ст. Л.;
- сіль-0,5 ч. Л.;
- масло-50 г;
- молоко — 200 мл;
- яйця — 2 шт.
Як замісити тісто на булочки в хлібопічці? ось покроковий рецепт:
читайте також: здобні булочки: рецепт покроково
- підігрійте молоко і розтопіть вершкове масло.
- яйця збийте з сіллю.
- відправте продукти в контейнер.
- два рази просійте борошно через сито. Додайте до суміші. Зверху засипте сухі дріжджі.
- закрийте кришку хлібопічки і виберіть програму “тісто”.
- періодично перевіряйте роботу машини. Трапляється, що борошно не забирається повністю. Тоді дерев’яною лопаткою видаліть залишки зі стінок, щоб продукт потрапив в тісто.
- машина припинить роботу через 15 хвилин. Кришку не відкривайте, нехай вміст постоїть 1,5 години і збільшиться в розмірах.
Не забувайте дотримуватися температурного режиму при випічці, щоб вироби не осіли. Так у вас вийдуть рум’яні і пишні булочки.
Здобне тісто: тонкощі приготування
Щоб дріжджове тісто вийшло вдалим, врахуйте головні секрети підбору продуктів і замісу:
- бажано використовувати свіжі дріжджі, а не сухі.
- чим більше в тесті яєць, цукру і масла, тим більше додавайте дріжджів, щоб маса не стала важкою.
- не перетримайте тісто. Слідкуйте щоб температура в приміщенні була 25-32 °с без протягів.
- дайте охолонути розтопленому маслу і тільки потім додавайте в суміш, інакше висока температура вб’є дріжджі.
- обімніть масу, щоб наситити киснем і видалити вуглекислий газ.
- розгортаючи тісто, рухайте качалкою в одну сторону, інакше зіпсуєте його структуру.
Дріжджові вироби вимагають терпіння і часу. Зате результат порадує гостей і близьких.
Головне-готувати з хорошим настроєм, тоді випічка вийде повітряної і смачною.
читайте також: домашні булочки: рецепт з родзинками на кефірі