здобне тісто на булочки готується просто, коли знаєш секрети і отримуєш задоволення від процесу. Якщо ви побоюєтеся дріжджовий випічки, тоді рекомендації в статті розвіють страхи і допоможуть уникнути типових помилок.

Здобне тісто на булочки: рецепт приготування

Щоб зробити здобне тісто, візьміть такі інгредієнти, як:

  • борошно-500 г;
  • сухі дріжджі-1 ст. Л.;
  • цукор — 3 ст. Л.;
  • сіль — ¼ ч. Л.;
  • ванільний цукор-1 пакетик;
  • молоко-50 мл;
  • ряжанка – 200 мл;
  • яйця-3 шт. (для тесту і мастила);
  • масло вершкове-50 г.

Дотримуйтесь етапів приготування:

  1. розчиніть в теплому молоці дріжджі і половину цукру.
  2. відставте суміш в тепле місце на 10 хвилин.
  3. розтопіть масло на водяній бані, дайте охолонути.
  4. збийте яйця з цукром, сіллю і ваніліном.
  5. додайте в масу масло, дріжджову суміш і ряжанку.
  6. всипати просіяне борошно, помішуючи вміст.
  7. замісіть тісто так, щоб воно не липло до рук.
  8. накрийте ємність рушником і залиште підходити на 1,5 години.

Як тільки тісто для булочок буде готове, приступайте до формування виробів. Цей рецепт підходить для випікання в духовій шафі.

Солодке здобне тісто в хлібопічці

Набагато легше приготувати тісто в хлібопічці. Все, що необхідно, – це засипати інгредієнти в машину і насолоджуватися процесом.

Отже, підготуйте продукти:

  • борошно – 450 г;
  • сухі дріжджі — 1 ч. Л.;
  • цукор — 2,5 ст. Л.;
  • сіль-0,5 ч. Л.;
  • масло-50 г;
  • молоко — 200 мл;
  • яйця — 2 шт.

Як замісити тісто на булочки в хлібопічці? ось покроковий рецепт:

читайте також: здобні булочки: рецепт покроково

  1. підігрійте молоко і розтопіть вершкове масло.
  2. яйця збийте з сіллю.
  3. відправте продукти в контейнер.
  4. два рази просійте борошно через сито. Додайте до суміші. Зверху засипте сухі дріжджі.
  5. закрийте кришку хлібопічки і виберіть програму “тісто”.
  6. періодично перевіряйте роботу машини. Трапляється, що борошно не забирається повністю. Тоді дерев’яною лопаткою видаліть залишки зі стінок, щоб продукт потрапив в тісто.
  7. машина припинить роботу через 15 хвилин. Кришку не відкривайте, нехай вміст постоїть 1,5 години і збільшиться в розмірах.

Не забувайте дотримуватися температурного режиму при випічці, щоб вироби не осіли. Так у вас вийдуть рум’яні і пишні булочки.

Здобне тісто: тонкощі приготування

Щоб дріжджове тісто вийшло вдалим, врахуйте головні секрети підбору продуктів і замісу:

  • бажано використовувати свіжі дріжджі, а не сухі.
  • чим більше в тесті яєць, цукру і масла, тим більше додавайте дріжджів, щоб маса не стала важкою.
  • не перетримайте тісто. Слідкуйте щоб температура в приміщенні була 25-32 °с без протягів.
  • дайте охолонути розтопленому маслу і тільки потім додавайте в суміш, інакше висока температура вб’є дріжджі.
  • обімніть масу, щоб наситити киснем і видалити вуглекислий газ.
  • розгортаючи тісто, рухайте качалкою в одну сторону, інакше зіпсуєте його структуру.

Дріжджові вироби вимагають терпіння і часу. Зате результат порадує гостей і близьких.

Головне-готувати з хорошим настроєм, тоді випічка вийде повітряної і смачною.

читайте також: домашні булочки: рецепт з родзинками на кефірі