сезон шашликінгу офіційно відкритий, і якщо ви ще жодного разу не виривалися за місто на пікнік, то неодмінно надолужуйте згаяне на цих вихідних. А ми тим часом зібрали для вас рецепти маринадів, щоб шашлик був смачним і соковитим.
Шашлик-справа суто індивідуальна. Хтось любить червоне м’ясо, інші ж їдять тільки курку, а треті вважають за краще шашлики з грибів і свіжих овочів. Лише одне правило у всьому це розмаїтті залишається незмінним-без хорошого маринаду, смачного і соковитого шашлики очікувати не варто.
Ми зібрали для вас рецепти самих різних маринадів: як дуже класичних і вже давно полюбилися, так і більш екзотичних і незвичайних. Вибирайте будь-який на свій смак і готуйтеся до яскравих вихідних.
цибульно-томатний маринад
знадобиться:
3 великих помідора
3 цибулини
3-4 зубчики часнику
Зелень за смаком (петрушка, кінза, базилік)
Сіль, перець
Один помідор натираємо на тертці, два інших – нарізаємо кубиками. Те ж саме робимо з цибулею: один – трьом, два – ріжемо. У цю суміш додаємо подрібнений часник, сіль, перець і при бажанні – запашної зелені.
У миску кладемо кілограм м’яса, заливаємо склянкою води, а вже поверх додаємо нашу суміш. Ми залишаємо маринуватися на 6-10 годин .
Даний вид маринаду підходить для будь-якого м’яса.
гранатовий маринад
знадобиться:
2 склянки гранатового соку
Кілька пучків кінзи, м’яти і базиліка
1 велика цибулина
Мелений перець
Дрібно нарізаємо велику цибулину, до неї додаємо дві склянки свіжого гранатового соку. Слідом подрібнюємо зелень-кількість можна регулювати на свій смак. В кінці всю суміш щедро приправляємо меленим перцем-шкодувати його не варто.
М’ясо в мисці зверху заливаємо отриманою сумішшю і кладемо в холодильник. Маринувати його потрібно як мінімум 10 годин, а краще добу .
Даний вид маринаду підходить для будь-якого м’яса, але найкраще поєднується з бараниною і свининою.
гострий медовий маринад
знадобиться:
1-2 столові ложки меду
3 столові ложки соєвого соусу
1 чайна ложка кунжутного масла
1 чайна ложка свіжого імбиру
1 чайна ложка сухого імбиру
2 зубчики часнику
Червоний перець
Мед топимо на водяній бані. Пізніше до нього додаємо соєвий соус, кунжутне масло, свіжий і сухий імбир, а також два тертих зубчики часнику. В кінці кладемо червоний перець на свій смак. Тільки не переборщіть з гостротою.
Заливаємо кілограм м’яса отриманою сумішшю і залишаємо маринуватися на 5-8 годин .
Даний вид маринаду підходить для будь-якого м’яса, але найкраще поєднується з телятиною і свининою.
йогурт і каррі
знадобиться:
Стакан натурального несолодкого йогурту
2 чайні ложки каррі
Зелена цибуля
Помідори черрі
Сіль
Дрібно рубаємо зелену цибулю, чим він молодший, тим краще. Також дрібно нарізаємо помідори черрі. Потім в стакан йогурту додаємо каррі, і вже в цю суміш додаємо цибулю і помідори. Зверху все солимо за смаком.
Маринувати в цій суміші м’ясо потрібно всього 2-3 години .
Даний вид маринаду підходить для курки і білого м’яса.
кавовий маринад
знадобиться:
4 столові ложки оливкової олії
4 цибулини
1 літр гарячої кави
Прянощі
Перед тим, як почати готувати маринад, приправте м’ясо улюбленими спеціями і залиште.
В цей час нарізаєте цибулю кільцями, до нього додаєте оливкову олію. Кава потрібно заварити заздалегідь-він повинен бути гарячим, але не киплячим. У миску з м’ясом кладете цибулю з маслом, і заливаєте все це зверху кави.
Перед тим, як відправити м’ясо маринуватися в холодильник, дайте йому охолонути при кімнатній температурі. У холодильнику ж воно повинно провести 6 годин .
Даний вид маринаду підходить для червоного м’яса.