Кожній господині хочеться максимально скоротити час перебування на кухні. А для цього іноді потрібно витратити час у самий розпал сезону овочів. Якщо ви кілька годин приділіть заготівель на зиму влітку, в самий складний сезон року вас будуть чекати дорогоцінні баночки заправки для супу, борщу чи щів. Повірте, це дуже полегшить вам життя похмурими холодними днями.

Борщ, рассольник и щи: готовим заправки для первых блюд на зиму

Що там говорить всіма відома прислів’я? “Готуй сани влітку, а воза — взимку”. Ця істина як ніколи актуальна в сезон великої кількості овочів, адже всього через кілька місяців, в мороз і сльота, ми будемо з ностальгією згадувати про кількість молодий буряків, моркви та цибулі на прилавках місцевих ринків. Тому саме час задуматися, як можна буде зберегти енергію вогкою восени і взимку, дістаючи заготовлені в кінці серпня баночки. Пропонуємо вам кілька простих рецептів заправок для перших страв, які допоможуть приготувати борщ, щі і розсольник просто за лічені хвилини.

УНІВЕРСАЛЬНА СУПОВА ЗАПРАВКА

Інгредієнти:
– зелень селери і петрушки – 1 кг;
– сіль – 600 г;
– білокачанна капуста – 500 г;
– морква – 500 г;
– перець болгарський – 500 г;
– цибуля ріпчаста і цибуля-порей;
– для розсолу: на 1 л води 1-2 г лимонної кислоти і 40 г солі.

Процес приготування:
1. Промити і очистити всі овочі.
2. Дрібно нарізати овочі. Засипати сіллю і щільно укласти в стерилізовані банки.
3. З’єднати всі інгредієнти для розсолу, довести до кипіння.
4. Гарячим розсолом залити овочі в банках. Закрити банки пергаментом або кришками і зберігати в холоді.

Борщ, рассольник и щи: готовим заправки для первых блюд на зиму

ЗАПРАВКА ДЛЯ БОРЩУ ІЗ БУРЯКА, МОРКВИ ТА ПОМІДОРІВ

Інгредієнти:⠀
Помідори – 600 гр.⠀
Буряк – 600 гр.⠀
Перець солодкий – 350 гр.⠀
Морква – 350 гр.⠀
Цибуля ріпчаста – 350 гр.⠀
Сіль – 1 ст. л.⠀
Цукор – 1 ст. л.⠀
Масло рослинне – 250 мл⠀
Оцет 9% — 50 мл⠀
⠀⠀
Процес приготування:
1. Першим ділом очищаємо цибулю та нарізаємо його дрібним кубиком. У солодкого перцю видаляємо насіння, спочатку нарізаємо тонкими смужками, а потім подрібнюємо кубиками.⠀
2. Помідори промиваємо, нарізаємо невеликими шматочками і пропускаємо через м’ясорубку, можна подрібнити блендером або зняти шкірку і нарізати на дуже дрібні шматочки.⠀
3. На крупній тертці натерти моркву і буряк, можна для швидкості подрібнити в кухонному комбайні з застосуванням насадки для овочів, буде зручніше, якщо у вас великий обсяг заготівель.⠀
4. У велику сковороду наливаємо 1/3 склянки рослинного масла і підсмажити в ньому цибулю до прозорості.⠀
5. Засипаємо терту моркву, підливаємо ще 1/3 склянки олії і обсмажуємо пару хвилин.⠀
6. Далі в сковороду йде перець і виливаємо залишки масла, все це тушкуємо ще дві хвилини.⠀
7. Викладаємо розм’якшені овочі в казан або каструлю з товстим дном, що овочі не підгоряли, ставимо на вогонь і чекаємо, коли закипить.⠀
8. Тим часом у буряк додаємо 25 мл. оцту, перемішуємо, після цього буряк не змінить свій колір після теплової обробки, залишиться такою ж яскравою, насиченою.⠀
9. Викладаємо в каструлю буряк, подрібнені томати, сіль, цукор. Ретельно перемішуємо і тушкуємо при прочиненими кришці 30 хвилин, не забувайте помішувати вашу заправку, щоб всі овочі тушкувалися рівномірно.⠀
10. У самому кінці приготування виливаємо залишки оцту, перемішуємо і не знімаючи з плити, розкладаємо по стерильним банкам.⠀ ⠀⠀
11. Закатуємо кришками, перевертаємо догори дном, закутуємо і даємо повністю охолонути.⠀
⠀⠀
З даної кількості продуктів у вас вийде дві баночки по 0,5 л. смачної заправки і ще трохи, щоб зняти пробу.⠀

Борщ, рассольник и щи: готовим заправки для первых блюд на зиму

ЗАПРАВКА ДЛЯ БОРЩУ

Інгредієнти:
Порція з розрахунку на 6 л томату
1 кг цибулі
1 кг моркви
1 кг буряка
1 кг солодкого перцю
Сіль, зелень і спеції за смаком

Процес приготування:
Овочі подрібнити, цибулю і перець порізати, моркву і буряк натерти на тертці. Заливаємо овочі 6 л томату і ставимо на вогонь. Варимо 40 хв з моменту закипання на середньому вогні. Розливаємо в підготовлені банки і закриваємо, перевертаємо, кутаем до охолодження.

Борщ, рассольник и щи: готовим заправки для первых блюд на зиму

РОЗСОЛЬНИК З ПЕРЛОВКОЮ НА ЗИМУ

Інгредієнти:
Огірок — 3 кг
Помідор — 1,5 кг
Цибуля ріпчаста — 1 кг
Морква — 1 кг
Крупа перлова — 500 г
Сіль — 2 ст. л.
Цукор — 4 ст. л.
Оцет (9%) — 0,5 склянки
Вода — 0,5 склянки
Олія — 0,5 склянки

Процес приготування:
1. Огірки нарізати кубиками. При бажанні огірки можна натерти на тертці, кому як сподобається. Цибулю нарізати дрібно. Моркву натерти на крупній тертці.
2. Томати очистити від шкіри й нарізати на шматочки, а можна і пропустити через м’ясорубку, кому як зручніше.
3. Перловку промити.
4. Викласти помідори в ємність для гасіння і додати воду, сіль, цукор, рослинна олія.
Потім додати огірки, цибуля, морква, перловку і перемішати. Якщо холодну ще масу перемішати ложкою, то рідини виходить трохи менше, а якщо руками, то побільше. Варити 20 хвилин. Після закінчення зазначеного часу додати оцет і тушкувати ще 10 хвилин
4. Гарячу заготівлю розкласти по стерилізованим банкам і закатати. Банки перевернути, тепло укутати і залишити до повного охолодження. Баночки такої заготовки чудово зберігаються в шафі.

Взимку ця баночка буде справжньою паличкою-виручалочкою, вам залишиться лише зварити улюблений вами бульйон, покласти в нього картоплю, одну баночку заготовки і суп готовий. А в піст і того простіше – вода, картопля і заготівля швидко вирішить проблеми приготування супу. Приємного апетиту!

Борщ, рассольник и щи: готовим заправки для первых блюд на зиму

ЗАПРАВКА ДЛЯ ЩІВ

Інгредієнти:
капуста – 2 частини
морква – 1 частина
пастернак – 1 частина
цибуля ріпка – 1 частина
томатний сік
сіль, цукор за смаком
можна додати перець (гострий і болгарська)
оцет яблучний – по 1 ч. л. в кожну баночку об’ємом 0.5 л.

Процес приготування:
Партернак і моркву обсмажуємо, додаємо туди цибулю кільцями. Підсмажуємо. Капусту шаткуємо й окремо тушкуємо до м’якості. Змішуємо овочі, додаємо сіль і цукор. Розкладаємо по стерилізованим баночках, додаємо оцет і стерилізуємо 15 хвилин. Закручуємо кришки.

Борщ, рассольник и щи: готовим заправки для первых блюд на зиму