Навіть одна чашка чорного або зеленого чаю в день знижує ризик виникнення деменції на 50%, запевняють вчені з Національного університету Сінгапуру.

В експерименті було задіяно 957 осіб старше 55 років, спостереження за якими тривало протягом 12 років. Кожні 2 роки медики оцінювали когнітивні функції учасників, їх фізичну активність, наявні захворювання і спосіб життя. Вчені на основі своїх спостережень прийшли до висновку, що люди, які регулярно вживають чай, набагато краще справлялися з когнітивними тестами, причому незалежно від того, який чай вони воліли – чорний або зелений.

Вчені вважають, що вся справа в катехинах і теафлавинах, якими багаті чайне листя. Ці речовини володіють протизапальними і антиоксидантними властивостями і можуть захищати мозок від пошкодження судин і нейродегенерации, вважає доктор Фен Лей, керівник дослідження. Результати дослідження опубліковані в The Journal of Nutrition, Health & Aging.