Людмила старостіна

К. С. Х. Н., агротехнік

Кращі сорти

Компактне і невибаглива плодове дерево рідко скупиться на врожаї. Завдяки селекції ця теплолюбна культура відмінно переносить суворі морози. Ось кілька найбільш успішних сортів.

Алича

Високе південне дерево з жовтими дрібними і кислими плодами, не дуже придатне для вирощування на шести сотках. Тому в підмосковних садах садять аличу гібридну, результат схрещування зі сливою сорту «скороплідна». Дерево дає урожай в кінці липня. Плоди треба знімати вчасно, інакше вони можуть разом обсипатися. Алича плодоносить тільки в компанії аличі іншого сорту або китайсько-уссурійської сливи («скороплідна», «червона куля»).

«злато скіфів»

Красиве невисоке дерево з кроною-шатром буває обвішане великими, близько 30 г, яскраво-жовтими плодами.

«тімірязєвська»

Дає великі, до 30 г, червоно-фіолетові плоди.

«кубанська комета»

Зимостійка, майже не хворіє, трирічне дерево дасть 4-5 кг великих червоно-фіолетових слив.

«блек даймонд»

Новий американський сорт з рекордним вмістом фруктози. Для приготування заготовок з цієї сливи на третину менше цукру, така вона солодка (цінна новинка, виведена в сша (каліфорнія). Плоди великі, до 60 г, овально-круглі, з чорно-сизою шкіркою і червоною ароматною соковитою м’якоттю. Кісточка маленька.

«кромань»

Білоруський середньостиглий сорт, один з найбільш морозостійких. Слива з чудовим імунітетом, майже не хворіє, рідко уражається плодожеркою. Плоди темно-червоні з синюватим відтінком вагою близько 30 40 г, солодкі з кислинкою.

«медова біла»

Добре зимує і володіє відмінним імунітетом. Плоди дуже красиві: помаранчеві з малиновим рум’янцем, великі (вага 40-50 г), ароматні і солодкі.

«президент»

Родом з англії, дуже великоплідний, що рідкість для нашої зони. Сливи вагою до 60 г, бордово-червоні, дуже соковиті, солодкі. Хороша зимостійкість, висока врожайність і стійкість до хвороб порадують власника.

” стенлі (стенлей)»

Гість з америки, прекрасно переносить наші зими. У нього великі синяво-чорно-сизі плоди (40 50 г). Жовта щільна м’якоть робить цю сливу придатною для приготування кращого чорносливу.

«яхонтова ранній»

Високоросле дерево, практично не хворіє, радує урожаєм щороку. Плоди середнього розміру, яскраво-жовті, соковиті і неймовірно солодкі. Найсмачніші сливи для середньої смуги.

Ідеальний запилювач

Щоб дерева радували урожаєм, їм потрібна пара, слива, квітуча приблизно в ті ж терміни. До більшості сортів підходить “скоростигла червона”, вона виростає компактним деревом (до 3 м), з невеликими рожево-малиновими плодами. Сливи “скоростиглі” можна зберігати до місяця. Сорт зимостійкий, рідко уражається шкідниками і хворобами.

На замітку

Якщо місця на ділянці небагато і ви не хочете його затінювати, придивіться до слив-карликів (близько 3 метрів) з невеликими плодами. Вони добре зимують, дуже швидко починають плодоносити (на третій рік), з них легко збирати урожай. Серед них варто відзначити сорти» оленка«,» алексій пізньостиглий«,»синій дар”.

Важливо