Є кілька теорій правильного харчування. Одна з них з радістю повідомляє, що основний смак літа – це гіркий. А як же бути з цукерками?

Автор фото: Glamurik ♫

Схід – справа тонка

Ще кілька сотень років тому китайські лікарі помітили, що в різний час року різні продукти впливають на організм людини по-особливому. Виходячи з цих знань, вони вивели теорію про сезонному харчуванні, де кожному природному циклу відповідає свій смак. Взимку це солоний смак, навесні – кислий, влітку – гіркий, восени – гострий, а в міжсезоння (перехідний період, наприклад, між навесні і влітку) – солодкий. Навесні добре функціонує печінку і жовчний міхур, тому для стабілізації всього організму потрібно вживати квашену капусту, щі, солянки, додавати в страви лимон. Також в цей час року корисні горіхи, пшеничні каші, морквяні й бурякові салати, курка й індичка. Навесні краще відмовитися від гострих соусів і приправ, жирних сортів м’яса.

Основний смак літа – це гіркий. В цей час року варто вживати ріпу, цибулю, редиску, огірки, капусту і буряк. Також влітку буде корисна молода картопля, а зварені з сухофруктів, чорносливу та кураги компоти стануть додатковим джерелом вітамінів.

Дикий, дикий Захід

Інша теорія правильно харчування базується на оптимальному співвідношенні білків, жирів і вуглеводів. Вже на початку XX століття вважалося, що дієва пропорція дорівнює 1:1:4 (білки: жири: вуглеводи). У сучасному житті вивести таке співвідношення досить важко, тому краще взяти на озброєння інший приклад. Люди, що займаються розумовою працею, мало рухаються, але їх мозок потребує багато енергії. Щоб тримати організм у тонусі, офісним працівникам на 100-120 г білків потрібно 80-90 г жирів і 300-350 г вуглеводів. Тому ваш раціон харчування має бути збалансованим і різноманітним: тобто складатися з м’яса, риби, овочів, фруктів, молочних продуктів. Також не слід забувати про те, що все добре в міру. Якщо у вас сидяча робота, ви багато їсте і мало рухаєтеся, то ваш організм просто не зможе переробити всю отриману з продуктів енергію. Випаруватися вона не зможе, так що, до вашого невдоволення, перейде в жирові відкладення. Щоб такого не сталося, не переїдайте, займайтеся зарядкою і не нехтуйте фізичними вправами.

Аліна Єрємєєва, лікар-педіатр, гастроентеролог, кандидат медичних наук, доцент Першого МГМУ ім. І. М. Сєченова, експерт компанії HiPP, одного з провідних виробників органічного дитячого харчування.