Трохи цікавої інформації про улюблені ласощі всіх часів і народів – цукерки!

1. Найперші цукерки з’явилися в Єгипті. У той час цукор ще не був відомий, і тому в солодощі додавали фініки і мед. На Сході цукерки робили з плодів мигдального фігового дерев, а в Стародавньому Римі робили апетитні цукерки наступним чином: варили горіхи і макові зерна в меді, а потім посипали їх кунжутом. У Древній Русі прообраз цукерок готували з кленового сиропу, патоки та меду.

2. Найбільш несправедливо звинувачені цукерки – шоколадні. У XVI столітті в Європі було повальне захоплення шоколадом. Йому приписувалися навіть магічні і цілющі властивості. А коли очікування ласунів не виправдалися – шоколад звинуватили у всіх людських бідах. Одна молода особа писала подрузі: “Раджу тобі більше не є шоколаду. Моя знайома їла його під час вагітності і народила на світ абсолютно чорного дитини”.

3. А найромантичніші цукерки, на думку німецьких психологів – з полуничною начинкою. До речі, проводилися навіть дослідження, як залежить характер людини від його гастрономічних уподобань. Виявилося, що воліють вишневу начинку рішучі люди, горіхову – сором’язливі, а кокосову – творчі особистості.

4. А росіяни барині навіть стали клептоманками з-за шоколадних цукерок. На початку XIX століття навіть найбагатші і знатні пані ховали цукерки в свої ридикюлі. Але це непристойну поведінку можна було виправдати: адже в Росії в той час не було кондитерських фабрик, а були тільки домашні кондитери, які зберігали свої рецепти в таємниці під сімома замками.

5. Найзнаменитіші цукерки в світі – праліне. Вперше їх зробив ще у 1663 році німецький кухар, спеціально для французького посла. Праліне і донині – найпопулярніші цукерки в Німеччині та Швейцарії.

6. Найбільшу коробку цукерок у світі (шириною 1,5 і довжиною 2,5 метра), в якій красувалися цукерки загальною масою 800 кг!, виготовила компанія Майстер Фуд. Такий дивовижний рекорд вона поставила для міжнародного кулінарного шоу.

7. А найбільшою одиночної цукеркою став ведмедик на прізвисько Хагі-Бой. У висоту він був 1,68 метра і вагою 633 кілограми. Його зробили кондитери компанії Gummi Bear Factory. Відливали цукерку-крихітку в спеціальній формі вагою 4 тонни. Щоб ведмідь вийшов на славу, фруктову масу заливаємо у форму, охолоджували протягом двох тижнів, а потім вийняли і відполірували до блиску. Тепер, до речі, стало модно робити таких ведмедиків big size.

8. Найбільша космічна цукерка – Чупа-Чупс. У 1995 році російські космонавти на станції «Мир» скучили по солодкому і попросили надіслати їм із Землі цукерки. У ЦУПе було вирішено, що найбільш безпечними в невагомості будуть цукерки Чупа-Чупс. Космонавтів з Чупа-Чупсами зняли на відео, і такий рекламний ролик приніс компанії Chupa Chups безпрецедентну славу як виробника цукерок, відомого навіть у космосі.

9. А самі незвичайні в світі цукерки – фінські. Фінські компанії виробляють дивовижні цукерки: абсолютно кислі, без натяку на солодкість; солоні до пива; і навіть зі смаком, схожим на нафту!

10. Ну і, звичайно ж, згадаймо про вітчизняному виробнику. Самими радянськими цукерками вважається знаменитий набір «Пташине молоко». Ці цукерки вийшли з торта, який виготовляли на фабриці РОТ ФРОНТ. Секретним інгредієнтом солодощі був агар-агар – холодець, який добувають з морських водоростей. Його, до речі, використовують не тільки в кулінарних цілях, але і для обробки тканин.