Качку необхідно замаринувати на ніч, тоді на наступний день вам знадобиться всього 15 хвилин, щоб розкласти по тарілках справжній делікатес — м’яке, ніжне качине м’ясо з рожевим відтінком і божевільним ароматом меду, чебрецю і анісу. Кисло-солодкий журавлинний соус, ідеально підкреслює смак качиного м’яса, можна приготувати заздалегідь, на неї ви витратите не більше 20 хвилин.
Запечені качині грудки
Качине філе з шкірою — 800 гр.
Мед — 4 ст. ложки
Білий винний оцет — 1ст.ложка
Часник — 3 головки
Лимон — ½ лимона
Журавлина свіжа або розморожена — 1ст.ложка
Соєвий соус — 1 ст. ложка
Чорний перець — за смаком
Чебрець — кілька гілочок
Зірочки Анісу — 5 — 6 шт.
Приправи для дичини (будь-яка готова суміш) — кілька великих щіпок
1. Почніть з маринаду. Змішайте в глибокій формі: мед, оцет, сік лимона, соєвий соус, додайте роздавлені зубчики часнику, подрібнені зірочки анісу, розчавлений журавлину, свіжий чебрець, приправи для дичини і щіпку перцю. Залишився вичавлений лимон наріжте і відправте в маринад. В цю чарівну суміш покладіть качку, ретельно перемішайте, накрийте плівкою і залиште на ніч в холодильнику.
2. Дістаньте качку з холодильника за 30 — 40 хвилин до початку готування, щоб м’ясо набуло кімнатну температуру. Сковороду гриль поставте на великий вогонь. Коли сковорода нагріється до межі, відправте на неї філе шкірою вниз і обсмажуйте на кожній стороні менше хвилини.
3. Гусяча шкіра повинна знайти красивий гриль-візерунок. Важливо не пересушити філе на сковороді, так як качине м’ясо дуже ніжне, за ним потрібно уважно стежити і перевертати відразу, як заприметите поява візерунка гриль. Масло при обсмажуванні використовувати не потрібно, так як качка сама по собі досить жирна.
4. Духовку розігрійте до 200°C. Деко застеліть папером для випічки і укладіть на неї качині грудки. Розкидайте в довільному порядку свіжі гілочки чебрецю і зірочки анісу і відправте в пекло максимум на 10 — 12 хвилин. Це дозволяє не пересушити м’ясо, зберігши його соковитість і легкий рожевий відтінок.
5. Готові качині грудки дістаньте з духовки і наріжте гострим ножем (я зазвичай спеціально точу ніж перед цим відповідальним справою) на тонкі пласти не товщі 1см., вводячи ніж трохи навскоси, щоб отримати найбільш довгі зрізи.
Журавлинний соус
Рослинна олія — 4 ст. ложки
Імбир свіжий — 10 гр.
Паличка кориці — 1 шт.
Гірчиця — 1 ч. ложка
Сіль — 2 щіпки
Журавлина — 1 склянка
Коричневий цукор — 100 гр.
Великий апельсин — 1шт.
Коньяк — 50 мл
1. Для приготування соусу виберіть глибоку посуд, бажано невелику каструлю. В рослинному маслі обсмажте нарізану кубиками або смужками імбир, гірчицю і корицю близько 1 хвилини. Обсмажуйте на тихому вогні, щоб гірчиця, імбир, не пригоріли.
2. Додайте свіжу або розморожену журавлину. Посоліть і перемішайте.
3. Практично відразу всипте коричневий цукор, перемішайте і продовжуйте тушкувати на середньому вогні.
4. Додайте цедру і одного апельсина, перемішайте.
5. Апельсин розрізати на дольки і вичавіть сік апельсина до соусу, після чого саме час додати коньяк і перемішати.
6. По суті, ваш соус вже готовий. Вам залишилося вирішити, чи потрібні вам ягоди журавлини в ньому чи ні? Якщо ні, то можете ще трохи проварити соус і знімати з плити, в такому випадку консистенція соусу вийде трохи менш густа, але з ягідками. Щоб соус був густий, ягоди потрібно розім’яти прямо у каструлі.
7. Тепер ваш соус процідіть, залишивши всі залишки ягід на поверхні дрібного сита.
Ваш соус готовий! Щоб він остаточно знайшов густу консистенцію, дайте йому трохи відпочити і охолонути.
Приємного апетиту!
Марія Чопик, автор кулінарного сайту Gurmanlove.ru. Вважає, що справжній смак продуктів розкривається у простих і зрозумілих страви, які можна приготувати на домашній кухні. Їжа, приготована вдома з любов’ю може бути смачніше тієї, що подають навіть в самих улюблених ресторанах – перевірено!
Посилання по темі:
Суп картопляний з беконом