Кожній господині хочеться максимально скоротити час перебування на кухні. А для цього іноді потрібно витратити час у самий розпал сезону овочів. Якщо ви кілька годин приділіть заготівель на зиму влітку, в самий складний сезон року вас будуть чекати дорогоцінні баночки заправки для супу, борщу чи щів. Повірте, це дуже полегшить вам життя похмурими холодними днями.

Що там говорить всіма відома прислів’я? “Готуй сани влітку, а воза — взимку”. Ця істина як ніколи актуальна в сезон великої кількості овочів, адже всього через кілька місяців, в мороз і сльота, ми будемо з ностальгією згадувати про кількість молодий буряків, моркви та цибулі на прилавках місцевих ринків. Тому саме час задуматися, як можна буде зберегти енергію вогкою восени і взимку, дістаючи заготовлені в кінці серпня баночки. Пропонуємо вам кілька простих рецептів заправок для перших страв, які допоможуть приготувати борщ, щі і розсольник просто за лічені хвилини.

УНІВЕРСАЛЬНА СУПОВА ЗАПРАВКА

Інгредієнти:
– зелень селери і петрушки – 1 кг;
– сіль – 600 г;
– білокачанна капуста – 500 г;
– морква – 500 г;
– перець болгарський – 500 г;
– цибуля ріпчаста і цибуля-порей;
– для розсолу: на 1 л води 1-2 г лимонної кислоти і 40 г солі.

Процес приготування:
1. Промити і очистити всі овочі.
2. Дрібно нарізати овочі. Засипати сіллю і щільно укласти в стерилізовані банки.
3. З’єднати всі інгредієнти для розсолу, довести до кипіння.
4. Гарячим розсолом залити овочі в банках. Закрити банки пергаментом або кришками і зберігати в холоді.

Борщ, рассольник и щи: готовим заправки для первых блюд на зиму

ЗАПРАВКА ДЛЯ БОРЩУ ІЗ БУРЯКА, МОРКВИ ТА ПОМІДОРІВ

Інгредієнти:⠀
Помідори – 600 гр.⠀
Буряк – 600 гр.⠀
Перець солодкий – 350 гр.⠀
Морква – 350 гр.⠀
Цибуля ріпчаста – 350 гр.⠀
Сіль – 1 ст. л.⠀
Цукор – 1 ст. л.⠀
Масло рослинне – 250 мл⠀
Оцет 9% — 50 мл⠀
⠀⠀
Процес приготування:
1. Першим ділом очищаємо цибулю та нарізаємо його дрібним кубиком. У солодкого перцю видаляємо насіння, спочатку нарізаємо тонкими смужками, а потім подрібнюємо кубиками.⠀
2. Помідори промиваємо, нарізаємо невеликими шматочками і пропускаємо через м’ясорубку, можна подрібнити блендером або зняти шкірку і нарізати на дуже дрібні шматочки.⠀
3. На крупній тертці натерти моркву і буряк, можна для швидкості подрібнити в кухонному комбайні з застосуванням насадки для овочів, буде зручніше, якщо у вас великий обсяг заготівель.⠀
4. У велику сковороду наливаємо 1/3 склянки рослинного масла і підсмажити в ньому цибулю до прозорості.⠀
5. Засипаємо терту моркву, підливаємо ще 1/3 склянки олії і обсмажуємо пару хвилин.⠀
6. Далі в сковороду йде перець і виливаємо залишки масла, все це тушкуємо ще дві хвилини.⠀
7. Викладаємо розм’якшені овочі в казан або каструлю з товстим дном, що овочі не підгоряли, ставимо на вогонь і чекаємо, коли закипить.⠀
8. Тим часом у буряк додаємо 25 мл. оцту, перемішуємо, після цього буряк не змінить свій колір після теплової обробки, залишиться такою ж яскравою, насиченою.⠀
9. Викладаємо в каструлю буряк, подрібнені томати, сіль, цукор. Ретельно перемішуємо і тушкуємо при прочиненими кришці 30 хвилин, не забувайте помішувати вашу заправку, щоб всі овочі тушкувалися рівномірно.⠀
10. У самому кінці приготування виливаємо залишки оцту, перемішуємо і не знімаючи з плити, розкладаємо по стерильним банкам.⠀ ⠀⠀
11. Закатуємо кришками, перевертаємо догори дном, закутуємо і даємо повністю охолонути.⠀
⠀⠀
З даної кількості продуктів у вас вийде дві баночки по 0,5 л. смачної заправки і ще трохи, щоб зняти пробу.⠀

Борщ, рассольник и щи: готовим заправки для первых блюд на зиму

ЗАПРАВКА ДЛЯ БОРЩУ

Інгредієнти:
Порція з розрахунку на 6 л томату
1 кг цибулі
1 кг моркви
1 кг буряка
1 кг солодкого перцю
Сіль, зелень і спеції за смаком

Процес приготування:
Овочі подрібнити, цибулю і перець порізати, моркву і буряк натерти на тертці. Заливаємо овочі 6 л томату і ставимо на вогонь. Варимо 40 хв з моменту закипання на середньому вогні. Розливаємо в підготовлені банки і закриваємо, перевертаємо, кутаем до охолодження.

Борщ, рассольник и щи: готовим заправки для первых блюд на зиму

РОЗСОЛЬНИК З ПЕРЛОВКОЮ НА ЗИМУ

Інгредієнти:
Огірок — 3 кг
Помідор — 1,5 кг
Цибуля ріпчаста — 1 кг
Морква — 1 кг
Крупа перлова — 500 г
Сіль — 2 ст. л.
Цукор — 4 ст. л.
Оцет (9%) — 0,5 склянки
Вода — 0,5 склянки
Олія — 0,5 склянки

Процес приготування:
1. Огірки нарізати кубиками. При бажанні огірки можна натерти на тертці, кому як сподобається. Цибулю нарізати дрібно. Моркву натерти на крупній тертці.
2. Томати очистити від шкіри й нарізати на шматочки, а можна і пропустити через м’ясорубку, кому як зручніше.
3. Перловку промити.
4. Викласти помідори в ємність для гасіння і додати воду, сіль, цукор, рослинна олія.
Потім додати огірки, цибуля, морква, перловку і перемішати. Якщо холодну ще масу перемішати ложкою, то рідини виходить трохи менше, а якщо руками, то побільше. Варити 20 хвилин. Після закінчення зазначеного часу додати оцет і тушкувати ще 10 хвилин
4. Гарячу заготівлю розкласти по стерилізованим банкам і закатати. Банки перевернути, тепло укутати і залишити до повного охолодження. Баночки такої заготовки чудово зберігаються в шафі.

Взимку ця баночка буде справжньою паличкою-виручалочкою, вам залишиться лише зварити улюблений вами бульйон, покласти в нього картоплю, одну баночку заготовки і суп готовий. А в піст і того простіше – вода, картопля і заготівля швидко вирішить проблеми приготування супу. Приємного апетиту!

Борщ, рассольник и щи: готовим заправки для первых блюд на зиму

ЗАПРАВКА ДЛЯ ЩІВ

Інгредієнти:
капуста – 2 частини
морква – 1 частина
пастернак – 1 частина
цибуля ріпка – 1 частина
томатний сік
сіль, цукор за смаком
можна додати перець (гострий і болгарська)
оцет яблучний – по 1 ч. л. в кожну баночку об’ємом 0.5 л.

Процес приготування:
Партернак і моркву обсмажуємо, додаємо туди цибулю кільцями. Підсмажуємо. Капусту шаткуємо й окремо тушкуємо до м’якості. Змішуємо овочі, додаємо сіль і цукор. Розкладаємо по стерилізованим баночках, додаємо оцет і стерилізуємо 15 хвилин. Закручуємо кришки.

Борщ, рассольник и щи: готовим заправки для первых блюд на зиму