В Репрезентативний список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО у відповідності з рішеннями Комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини були введені дванадцять нових елементів. Серед них виявився плов.

У список внесені таджицький оші-палав і пов’язані з узбецьким пловом традиції і культура.

Оші-палав (плов) є традиційним блюдом в Таджикистані, де він вважається частиною загального культурної спадщини. «Король страв», як його тут називають, готується з рису, м’яса і спецій, при цьому існує до 200 варіантів рецептури оші-палава. Його приготування і вживання соціально инклюзивны, вони об’єднують людей з різних громад та верств суспільства. Оші-палав подається і як щоденна їжа, і на званих обідах, урочистостях, і як елемент здійснення обрядів. Знання і навички, пов’язані з приготуванням і подачею традиційного блюда, передаються в родинах і у кулінарних школах.

Згідно узбецької приказці, гостям не дозволяється йти до тих пір, поки господарі будинку не запропонували їм скуштувати плов. Це традиційне блюдо з рису, м’яса, спецій і овочів прийнято подавати на стіл під час щоденних прийомів їжі, а також в особливих випадках: у допомогу знедоленим і в дні поминання покійних близьких. Традиція приготування плову зберігається в сім’ях, передається від майстра до учня в спілкуванні між однолітками і в громадських установах. Дана традиція, що сприяє зміцненню соціальних зв’язків і солідарності, є частиною культурної самобутності громади.

До переліку ЮНЕСКО потрапляють видатні культурні та природні цінності, що становлять надбання усього людства, які необхідно захищати і зберігати